maandag 23 januari 2012

Koude berekeningen winnen terrein

De koude oplossingen in de berekeningen van de weermodellen hebben terrein gewonnen. De variant waarbij het Russische hogedrukgebied zich uitbreidt naar het westen en zijn invloed vanaf komend weekend tot bij ons laat gelden, krijgt meer en meer aanhang. De optie met de zachte westcirculatie, is voorlopig zo goed als verdwenen uit de weermodellen. De kans dat het over een vijftal dagen beduidend kouder wordt, is dus groot. Of dat ook tot schaatsijs zal leiden, dat is nog altijd erg twijfelachtig.

We moeten ons nog eventjes door vier zachte dagen bijten. In de loop van vrijdag wringt zich dan een opvullend lagedrukgebied van noord naar zuid tussen het hogedrukgebied van de Azoren en het Russische hogedrukgebied door. Dat gebeurt in onze omgeving. Aan de noordflank van deze depressie maken beide hogedrukgebieden zaterdag contact. Daardoor ruimt de wind in onze omgeving naar het oosten en komt een continentale stroming op gang. Het wordt gevoelig kouder, maar zeker nog niet diepwinters. Daarvoor is de aangevoerde luchtmassa niet koud genoeg. Op 1500 meter hoogte is het dan -5°C. Wel gaat het vanaf het weekend 's nachts licht vriezen. Zaterdag wordt het overdag nog +6°C, zondag is dat nog +3°C.

Maandag en dinsdag zouden de koudste dagen gaan worden. Dan vriest het 's nacht licht tot matig, overdag liggen de maxima rond of iets boven het vriespunt. Er blijft ook wat wind staan. Dat zorgt ervoor dat het water goed door elkaar gemengd wordt, waardoor de ijsvorming moeilijk op gang komt. Het ziet er naar uit dat er pas dinsdag een eerste vliesje ijs komt te liggen op de ietwat diepere plassen en sloten. Na dinsdag wordt de verwachting uiteraard erg onzeker. Of de ijsvloer verder zal aandikken, is nog niet duidelijk. Het is zelfs nog niet zeker of die er wel komt. Daar krijgen we de volgende dagen meer zicht op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...