zaterdag 21 januari 2012

Nog minstens een week zacht

Het blijft te zacht voor de tijd van het jaar tot en met komende vrijdag, zeg maar de betrouwbare termijn. Maar het Europese weermodel ECMWF weet van geen ophouden en blijft voor het einde van de verwachtingsperiode beduidend kouder weer berekenen. Dat is niet voor het eerst deze winter en tot nu toe verdween de virtuele winterkou altijd zodra het moment van de waarheid dichterbij kwam. We houden dus ook deze keer een flinke slag om de arm.

Ook voor dit weekend berekende het Europese weermodel oorspronkelijk beduidend kouder weer, met kans op winterse neerslag en sneeuw in de Ardennen. Daar is uiteindelijk niets van in huis gekomen, op wat tijdelijke Ardense sneeuw na. De depressie die ten zuiden van ons land werd ingetekend, ligt in werkelijkheid momenteel voor de Noorse kust. Dat betekent natuurlijk een wereld van verschil. Bij ons geen oostenwind die koude, continentale lucht met sneeuw aanvoert, maar een stevige westnoordwestenwind met zachte zeelucht en regen. De maxima liggen vandaag rond 10 à 11°C, morgen rond 10°C. Vandaag valt er nu en dan nog regen, morgen is het droger. Vandaag is het aan zee al vrij winderig, morgen steekt de wind ook in het binnenland een tandje bij, vooral rond de middag. Het waait dan vrij krachtig tot krachtig (5 à 6 Bft) uit het westen.

Maandag en dinsdag zien we op de weerkaarten de twee traditionele hogedrukgebieden prominent aanwezig én op hun klassieke plaats: het hogedrukgebied van de Azoren (1027 hPa) en het Russische hogedrukgebied (1045 hPa). Tussen beide anticyclonen ligt een complexe depressie, met maandag kernen boven de zuidelijke Oostzee en de Noorse Zee. In onze omgeving staat onveranderd een westnoordwestelijke stroming, die maritiem polaire lucht aanvoert. Die "polair" klinkt kouder dan het in werkelijkheid is: de maxima liggen nog altijd rond 7 à 8°C en er valt geregeld regen. De minima liggen rond 2 à 3°C, met dinsdagochtend wat vorst aan de grond.

Woensdag ontwikkelt het hogedrukgebied van de Azoren een uitloper naar Frankrijk en de Alpen. Het Russische hogedrukgebied breidt zich wat uit naar het noorden va Finland. Wij komen onder invloed van een depressie ten zuidwesten van IJsland. Die stuurt opnieuw zachtere lucht naar onze omgeving. De maxima liggen woensdag rond 9°C.

Op donderdag breidt het Russische hogedrukgebied zich nog verder uit naar het westen, tot boven Zweden en Polen. Althans, dat is de visie van het Europese model. Het Amerikaanse model is opnieuw wat minder voortvarend en laat de invloed van het hogedrukgebied niet verder komen dan de Russische grens en Finland. Niet dat het veel verschil uitmaakt voor onze omgeving. Bij ons staat er donderdag gewoon een zuidelijke stroming, met (volgens beide modellen) maxima rond 8°C.

Op vrijdag laat ECMWF de westelijke flank van het hogedrukgebied al oprukken tot het oosten van Duitsland, bij het Amerikaanse model blijft die gewoon boven Rusland. Nog altijd heeft dat weinig gevolgen voor de temperatuur, met maxima bij ons in beide gevallen rond 7°C.

Voor volgend weekend zijn de operationele berekeningen van de 00z-run van beide modellen wél opvallend gelijklopend. Het Amerikaanse model laat uiteindelijk een verbinding tot stand komen tussen het Azorenhoog en het Russische hoog, waardoor er volgens beide modellen een continentale stroming zou komen te staan. De maxima dalen in dat geval naar 6°C op zaterdag. Op zondag halen we volgens het Amerikaanse GFS nog 4°C, de operationele berekening van ECMWF houdt het dan bij een maximum van 0°C, maar het EPS-gemiddelde ligt ook op 4°C. In dat EPS zien we de onzekerheid sterk toenemen, wat logisch is gezien de lange termijn. De kans op lichte vorst tijdens de nacht lijkt in elk geval vrij groot vanaf zondagochtend 29 januari. Maar dat dachten we vorige week ook over dit weekend, en daar is uiteindelijk niets van in huis gekomen. We nemen de toekomstige winterse ontwikkelingen dus maar met een flinke korrel zout. Of misschien wel met een hele wagen strooizout, want daar is er toch nog meer dan genoeg van in voorraad.

De 51 berekeningen van het EPS: veel spreiding vanaf volgend weekend, met ongeveer 50 procent kans op (licht) winters weer. (Bron: weerplaza.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...