woensdag 11 januari 2012

Kouder vanaf het weekend, spannend daarna

De winterliefhebbers mogen stilaan wat zenuwachtig beginnen worden. Voor het eerst dit seizoen is er een gerede kans op beduidend kouder weer. De afkoeling begint morgen al, na de doortocht van een koufront dat vanuit het noordwesten ons land verovert. Achter dit front zit minder zachte, maritiem polaire lucht. Het hogedrukgebied dat nu nog boven het grootste deel van Zuid-Europa ligt, verplaatst zich vrijdag naar Ierland en bouwt een rug op naar het noorden. Tijdens het weekend ligt de kern boven de Noordzee. Er staat dan een zwakke oostelijke stroming en op grondniveau begint de lucht af te koelen. Ook maandag en dinsdag blijft het rustig en vrij koud. Of daarna de westcirculatie zich herstelt, is nog lang niet zeker. Winterse ontwikkelingen zijn even goed mogelijk.

Zondag ligt er een hogedrukgebied boven de Noordzee en staat er in onze omgeving een zwakke oostelijke stroming.

Verwachting tot en met maandag
Morgen donderdag trekt in de namiddag een weinig actief koufront over Vlaanderen. Voor het zo ver is, lopen de maxima nog op tot 9 à 10°C. In de nacht van donderdag op vrijdag zakt het kwik op de meeste plaatsen tot +2°C, hier en daar kan het al licht vriezen. Vrijdag zijn er zonnige perioden, bij maxima rond 7°C. De daarop volgende nacht vriest het vrijwel overal licht. In de omgeving van Gent verwachten we minima rond -2°C, verder naar het oosten kan het nog wat kouder worden.
Zaterdag is het vrij zonnig, bij maxima rond 6°C. Als er nevel of mist zou blijven hangen, blijft het enkele graden kouder. Zondagochtend liggen de minima rond -3°C, de maxima rond +4°C. De nacht van zondag op maandag lijkt voorlopig de koudste te worden, met plaatselijk matige vorst (-5°C). Overdag komt het kwik maandag niet veel hoger dan +2°C. Allicht verschijnen dan op ondiepe vijvers en sloten de eerste ijsvloertjes. Er staat immers weinig of geen wind.

Ontwikkeling na maandag
Ik kan er mij gemakkelijk vanaf maken en zeggen dat het na maandag alle kanten uit kan. Toch zien we interessante ontwikkelingen. Als we naar de verschillende berekeningen van het EPS kijken, zien we vanaf komende dinsdag in de 51 berekeningen twee verschillende clusters. De eerste cluster laat het hogedrukgebied terugtrekken naar het oosten, waardoor de westcirculatie zich herstelt. Dat betekent dat het opnieuw wisselvallig en zacht wordt. De tweede cluster toont een hogedrukbastion boven Rusland dat zich uitbreidt naar Scandinavië en/of West-Europa. Beide clusters zijn ongeveer even groot, maar niet alle leden van de tweede cluster staan garant voor koud weer in onze omgeving. Andere leden van deze cluster zijn op termijn wel berekoud voor Vlaanderen.

Meest waarschijnlijk is dus dat we na dinsdag met wat zachter weer te maken krijgen, maar dat de winter op de loer blijft liggen. Er is een (voorlopig veel kleinere) kans dat de afkoeling na maandag gewoon verder gaat. Het is in elk geval eindelijk spannend op de weerkaarten!
De ijspluim van het EPS toont voor het eerst deze winter de mogelijke vorming van een ijsvloer. (Bron: winterplaza.nl)

1 opmerking:

  1. Het is nog altijd spannend op de kaarten, ene run is weer wat warmer, de andere run dan weer wat kouder. Maar eerst genieten van het komende, koude weekend :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...