vrijdag 6 januari 2012

EK Allround met 3 Belgen

De schitterende ijsbaan van Budapest (foto: Bart Swings)
Vandaag begint in Budapest het Europees kampioenschap Allround, met maar liefst drie (echte!) Belgische deelnemers aan de start. Nele Armée mag vandaag de spits afbijten bij de dames, die op de eerste dag de 500 meter en de 3 kilometer voorgeschoteld krijgen. Armée is regerend Europees kampioen marathon op de skeelers. Morgen start het toernooi voor de heren, met daarbij Ferre Spruyt en uiteraard Bart Swings. Zij rijden eerst de 500 meter en later op de dag de 5 kilometer. Die eerste afstand is niet meteen het favoriete onderdeel van Swings, de vijf kilometer ligt hem stukken beter. Ook de tien kilometer ligt hem goed, maar niet alle deelnemers mogen zondag starten op die afsluitende afstand. Dat is alleen weggelegd voor de beste twaalf in het tussenklassement. Hopelijk kan Swings zich daar tussen scharen.

Eigenlijk staat er nog een vierde Belg paraat in Budapest. Jelena Peeters is aangeduid als reserve. Dat betekent dat zij in actie mag komen als Nele Armée om één of andere reden niet aan de start zou kunnen komen. Peeters reed vorige week opvallend sterk op de wedstrijd in Erfurt. Haar persoonlijke besttijden liggen in de buurt van de persoonlijke records van Armée. Op de 5 kilometer doet ze zelfs een stuk beter. Alle vier Belgische deelnemers komen uit het skeeleren. We kunnen er niet omheen: de skeelersport heeft het Belgische schaatsen de voorbije jaren een ongelooflijke boost gegeven en het niveau een heel stuk opgekrikt.

Weersomstandigheden
Het EK vindt plaats op een ijsbaan in open lucht, zodat de weersomstandigheden een grote rol kunnen spelen. Vooral vandaag staat er in Budapest behoorlijk wat wind, die de dames behoorlijk parten kan spelen. Morgennamiddag valt de wind tijdelijk weg. Er wordt regen of natte sneeuw verwacht, maar het ziet er naar uit dat die pas begint te vallen als de competitiedag er al op zit. Zondag staat er weer behoorlijk wat wind (4 Bft), die na de middag geleidelijk afneemt. 's Ochtends valt er nog wat regen of natte sneeuw, maar tijdens de wedstrijden is het waarschijnlijk droog.

Allround
Dit weekend wordt er dus gestreden om de Europese titel allround. Voor de Belgen die (nog) niet zo vertrouwd zijn met het schaatsen: dat betekent dat het resultaat van alle afstanden worden samengeteld. Alleen de winnaar van dit eindklassement mag zich Europees kampioen noemen. Stel bijvoorbeeld dat Swings de 5 kilometer zou winnen, dan mag hij zich geen Europees kampioen noemen over die afstand. Daar bestaan immers speciale afstandskampioenschappen voor. In schaatsland Nederland gelden de allround-titels als de mooiste, maar een olympisch allroundkampioenschap bestaat niet. Op de Olympische Spelen tellen alleen de afstanden.

Het programma:

Vrijdag 6 januari
 • 16.00u:    500 meter dames (met Nele Armée)
 • 16.45u:   3 kilometer dames (met Nele Armée)
Zaterdag 7 januari
 • 12.00u:  500 meter heren (met Ferre Spruyt en Bart Swings)
 • 12.50u:  1500 meter dames (met Nele Armée)
 • 13.55u:  5000 meter heren (met Ferre Spruyt en Bart Swings)
Zondag 8 januari
 • 12.00u:  1500 meter heren (met Ferre Spruyt en Bart Swings)
 • 13.00u:  5000 meter dames
 • 14.35:u:  10.000 meter heren (waarschijnlijk met Bart Swings)
De wedstrijden zijn live te volgen op NOS Studio Sport (Nederland 1)

1 opmerking:

 1. Bedankt voor deze voorbeschouwing Gert! Jammer dat de 10km samenvalt met het BK van de populairste wintersport in Vlaanderen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...