zaterdag 7 januari 2012

Rustiger, maar niet echt kouder

We zien de volgende dagen een vrij grote verandering op de weerkaarten. Na weken van aanhoudend depressiegeweld, schakelen we over op rustig hogedrukweer. Dat betekent niet dat de winter in aantocht is. De kern van het hogedrukgebied komt daarvoor op de verkeerde plek te liggen. Dat betekent wel dat de wind voor een tijdje aan de ketting gaat en dat het ook een stuk droger wordt. Veel zon hoeven we ook al niet te verwachten. Het blijft overwegend grijs.

Woensdag ligt de kern van een hogedrukgebied bijna pal boven onze omgeving.
Vandaag wordt ons weer nog beïnvloed door een depressie met kern voor de Noorse kust. Aan de zuidwestelijke flank stroomt maritiem polaire lucht naar onze omgeving. Het is nog altijd vrij winderig, met aan zee een krachtige wind uit westnoordwest. In het binnenland is dat een matige wind. Morgen trekt de depressiekern verder naar de Oostzee. Het hogedrukgebied van de Azoren verplaatst zich stilaan naar onze omgeving. Dinsdag ligt de kern (1035 hPa) boven Frankrijk. Er staat bij ons dan een zwakke westelijke (en dus zachte) stroming, maar de anticycloon houdt wel de actieve regenzones uit onze buurt.
Woensdag en donderdag zouden we zelfs pal in de kern terecht komen, waardoor alle dynamiek uit de troposfeer verdwijnt. De lucht die in de kern gevangen zit, is zacht en vochtig. Het wordt dus rustig, maar ook grijs en niet echt koud. Tegen volgend weekend zou de kern van het hogedrukgebied zich verder naar het oosten verplaatsen, waardoor de westcirculatie zich weer kan herstellen. In dat geval keren maritieme zachtheid, regen en wind snel terug. In het hoge noorden en uiterste oosten van Europa lijkt de winter dan wel toe te slaan. Maar goed, dat is nog erg ver weg en daar doen we best nog geen te boude uitspraken over.

Verwaching
Vandaag zaterdag wordt het geleidelijk droger en krijgen we nog een aantal opklaringen. De maxima lagen vanochtend rond 9°C, maar in de loop van de dag zakt het kwik iets. Vanacht wisselend bewolkt en overwegend droog, bij minima rond 6°C.
Morgen zondag valt er eerst plaatselijk nog een buitje. In de voormiddag staat er nog een matige wind in het binnenland, na de middag valt die volledig weg. De maxima liggen rond 8°C
Van maandag tot en met donderdag hangt er vaak veel lage bewolking, waaruit nu en dan wat lichte motregen kan vallen, maar de neerslaghoeveelheden zijn erg beperkt. De maxima liggen elke dag rond 9°C, de minima rond 6°C. Alleen tijdens een langdurige opklaring kan het 's nachts wat kouder worden, maar de kans op vorst blijft erg klein. De wind blijft tot en met vrijdag zwak.
Vanaf volgend weekend schakelen we allicht weer over op winderig weer, met nu en dan een actieve regenzone als nat tussendoortje. Er komt weinig verandering in de minima en maxima. Het blijft dus een zachte winter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...