zondag 8 januari 2012

Puike prestaties van de Belgen

Bart Swings
Onze drie Belgische deelnemers aan het EK Allround in Boedapest hebben puik gepresteerd. Voor Bart Swings waren de verwachtingen het hoogst gespannen, maar hij heeft ze meer dan behoorlijk ingelost. Pijnpunt blijft natuurlijk de 500 meter. Die moet nog veel beter als hij ooit een podiumplaats op een internationaal allroundkampioenschap wil halen. Daar werd Swings 25ste op 29 deelnemers, op bijna 2 seconden van de Poolse winnaar Konrad Niedzwiedzki. Dat zorgt al meteen voor een onoverbrugbare achterstand in het puntenklassement.
De negende plaats op de 5000 meter was zonder meer goed. Over de tijd op zich kunnen we weinig zeggen. De openluchtbaan in het kasteelpark in Boedapest is schitterend als decor, maar laat geen snelle tijden toe.  De 1500 meter van Swings was grandioos. Zo liet hij onder meer regerend wereldkampioen Havard Bokko achter zich. Met zijn 8ste plaats in 1'58"06 was hij amper een goede 2 seconden trager dan de Nederlandse topfavoriet Sven Kramer, die in zijn race het baanrecord van Ids Postma verbeterde.
Met die prestatie kwam Swings op de 10de plaats in het tussenklassement, waardoor hij mocht meedoen aan de afsluitende 10 kilometer, waaraan alleen de beste twaalf mogen deelnemen. In die 10 kilometer reed hij naar een schitterende 7de plek. In het totaalklassement sprong hij na de afsluitende afstand nog over de Pool Jan Szymanski, maar Swings werd op zijn beurt nog voorbijgestoken door de Nederlander Ted-Jan Bloemen. Die had een rampzalige 1500 meter gereden, maar reed een erg tactische tien kilometer. Door in zijn rit rondenlang op dezelfde achterstand van de Fransman Contin te blijven hangen, kon hij om de twee ronden in de wisselzone het volledige rechte stuk in het zog van onze zuiderbuur rijden. Dat leverde hem erg onregelmatige rondetijden, maar ook net genoeg tijdswinst op Bart Swings op om hem alsnog voorbij te gaan in de eindstand. Niets op aan te merken trouwens, want het was perfect reglementair wat Bloemen deed.
Zo eindigde Swings dit EK Allround op de tiende plek. Een onverhoopt goed resultaat, waardoor hij op 18 en 19 februari 2012 mag aantreden op het wereldkampioenschap Allround in Moskou. Een mooi compliment kreeg Swings van de commentatoren van de NOS, die voorspelden dat Swings over twee jaar op de Olympische Spelen gewoon meedoet om de medailles. Kracht en vechtlust heeft hij al genoeg, op technisch gebied kan hij nog veel vooruitgang boeken.

En het ziet er naar uit dat Swings niet onze enige schaatser op de volgende Olympische Spelen zal zijn. Het moet doenbaar zijn om zelfs een ploeg af te vaardigen op de ploegenachtervolging. Ferre Spruyt toonde het voorbije EK aan dat hij klaar is om mee te gaan. Op de 500 meter werd hij voorlaatste, maar wel in een nieuw persoonlijk record (39"46) en dat is zonder meer grandioos op een openluchtbaan. Op de 5000 meter werd Spruyt 19de op 29 deelnemers. Hij bleef vechten tot op het eind en slaagde erin om zijn rit te winnen van Vitaly Mikaylov. Op de 1500 meter werd hij 20ste in 2'00"00, cijfermatig erg mooi en ook niet slecht als prestatie. In de eindstand is Spruyt 24ste op 29 deelnemers. Ook hij moet nog werk maken van zijn techniek. Begrijpelijk, want ook Spruyt maakte pas vorig jaar de overstap van de skeelers naar de schaatsen.

De prestatie van Nele Armée stond wat in de mediaschaduw van de heren. Dat is jammer, want zij was misschien wel de grootste revelatie bij de Belgen het voorbije schaatsweekend. Ook zij liet het de eerste dag wat liggen op de 500 meter: 21ste op 23 deelneemsters en ruim 3 seconden achterstand op de Tsjechische winnares Karolina Erbanova. Op de 3000 meter werd ze mooi zestiende en op de 1500 meter zelfs vijftiende. Ze liet daarbij deelneemsters uit traditionele schaatslanden als Duitsland en Noorwegen achter zich. In de eindstand vinden we haar terug op een verdienstelijke 19de plaats. Wat bij Armée vooral opvalt, is haar uitstekende techniek. Het is duidelijk te merken dat ze meer ijservaring heeft dan haar mannelijke landgenoten. Als ze kan deelnemen aan wedstrijden op hooggelegen en dus snelle wedstrijdbanen, dan kan de 23-jarige politie-inspecteur en zus van profwielrenner Sander Armée ongetwijfeld scherpe Belgische records op de tabellen zetten.

De prestatie van Armée is ook goed nieuws voor Jelena Peeters. De 19de plaats in het eindklassement levert immers een tweede startplaats op voor België op het EK Allround van volgend jaar. Peeters en Armée leveren dit seizoen gelijkaardige prestaties en kunnen zich allicht nog aan elkaar optrekken. Met nog een derde schaatster erbij staat er misschien ook wel een Belgische damesploeg op de volgende Olympische Spelen?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten