zaterdag 14 januari 2012

Clash tussen de weermodellen

Heel af en toe gebeurt het nog: dat de belangrijkste weermodellen met totaal verschillende oplossingen op de proppen komen. Nu is het nog eens zo ver. Al een paar dagen zijn de twee weermodellen met de beste reputatie, het Europese ECMWF en het Amerikaanse GFS, het totaal oneens over de evolutie vanaf donderdag. De Europeanen laten het kouder worden, met kans op winterse neerslag en/of sneeuw. GFS laat de westcirculatie opnieuw op gang komen, met zacht, winderig en nat weer tot gevolg.

Trouwe lezers zullen het wel gemerkt hebben: ik heb mij bij mijn vorige verwachtingen vooral laten leiden door het Europese model. Het heeft een ijzersterke reputatie en is bij beroepsmeteorologen erg populair. Veel weeramateurs zweren bij GFS. Daar is een goede reden voor. De Amerikanen gooien alle informatie van hun weermodel gratis op het internet. Daardoor is er een schat aan data vrij beschikbaar van dit model. ECMWF houdt veel informatie achter slot en grendel. Alleen de nationale weerinstituten (zoals het KMI en het KNMI) en betalende klanten (zoals de commerciële weerbureaus) hebben toegang tot de gedetailleerde informatie. Een beperkt aantal gegevens zijn ook te vinden op het internet. Vaak dankzij de commerciële weerbureaus, die een deel van de gegevens die ze aankopen vrij beschikbaar maken op het internet. Dat is niet geheel uit naastenliefde. Die informatie lokt extra bezoekers naar de website en op die website staan uiteraard advertenties.

Maar ik dwaal af. Het Europese en het Amerikaanse model komen dus met verschillende oplossingen op de proppen. Donderdag is een cruciale dag. ECMWF laat dan een golf ontstaan in de
straalstroom, ten zuiden van Groenland. GFS laat dat niet gebeuren. Die laten gewoon een depressie de Oceaan opkomen, ter hoogte van New Foundland. Het verschil in resultaat is gigantisch groot. In het Amerikaanse scenario stroomt met een strakke westelijke stroming volgend weekend erg zachte lucht naar onze omgeving. In de Europese versie zakt een portie koude lucht vanuit het noorden naar ons land, waardoor we komend weekend te maken krijgen met (vrij) koud winterweer en winterse neerslag of sneeuw.

Er zijn nog andere globale weermodellen, zoals het Britse UKMO, het Duitse GME en het Japanse JMA. Vooral dat eerste heeft ook een uitstekende reputatie. Al deze modellen neigen eerder naar de koude dan naar de zachte oplossing voor komend weekend. Daarom blijf ik voorlopig bij mijn verwachting dat we vanaf donderdag overschakelen naar kouder winterweer, met winterse neerslag en sneeuw in de Ardennen.
Voorlopig verander is dus niets aan mijn verwachting van gisteren, die u hieronder kunt lezen: een paar dagen vrij koud, woensdag en donderdag gevoelig zachter en daarna opnieuw kouder. Voor alle duidelijkheid: "kouder" betekent in dit geval nog zeker niet "bitterkoud".

De "Europese" verwachting voor komende zaterdag: er staat in onze omgeving een noordenwind en er valt winterse neerslag in Vlaanderen en sneeuw in de Ardennen.

De Amerikaanse GFS-verwachting voor komende zaterdag: met een westenwind stroomt erg zachte lucht naar onze omgeving. Van kou en sneeuw is geen sprake, ook niet in de Ardennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten