maandag 5 november 2012

Wisselvallige herfstweer houdt aan

Het wisselvallige herfstweer dat we nu al een tijdje kennen, houdt voorlopig nog aan. De maxima schommelen daarbij meestal rond de 10°C, woensdag en donderdag is het enkele graden zachter. De minima liggen de komende week rond 5°C. Aanwijzingen voor een vroege winterinval zijn er nog niet te vinden.

De komende dagen bevinden we ons op de noordelijke flank van een hogedrukgordel en hebben we bijgevolg te maken met een westelijke stroming. Dinsdag en woensdag slaagt die hoge luchtdruk er in om actieve storingen uit te buurt te houden, zodat het overwegend droog blijft. In de nacht van dinsdag op woensdag trekt wel een zwak warmfront van west naar oost over ons land, maar dat lost weinig neerslag. (Update 06/11: het warmfront wordt nu wat actiever ingetekend en kan toch een 2-tal mm neerslag opleveren.)
Woensdag overdag krijgen we meer opklaringen. Donderdag zorgt het koufront ervoor dat de buienneiging weer toeneemt.

Tegen volgend weekend diept zich vlak ten westen van onze omgeving een trog uit. De westelijke stroming ruimt dan plaats voor een zuidelijke. Voor de temperatuur maakt dat weinig verschil uit, want de zuidenwind voert met een ommetje maritiem polaire lucht aan. Er valt dan opnieuw wel veel regen. Winterse neerslag hoeven we voorlopig niet te verwachten.

Noordpool
Het zeeijs aan de Noordpool groeit nu zoals verwacht snel aan, maar dat volstaat voorlopig niet om het tekort weg te werken. We zitten nog altijd met een "diepterecord": nooit eerder lag er op 5 november zo weinig zeeijs als dit jaar (6,6 miljoen vierkante kilometer). Het verschil met de vorige jaren is wel kleiner geworden. Op de geografische Noordpool is het nu rond -24°C. In het weekend loopt het kwik er op tot -15°C. De zuidelijke stroming die er bij ons dan staat, loopt immers helemaal door tot aan de Noordpool en doet de temperatuur daar een graad of tien oplopen. De laagste temperaturen op het noordelijk halfrond vinden we dan terug in het oosten van Siberië: tussen -20° en -30°C. Ook dat is voor de tijd van het jaar niet uitzonderlijk koud.

Het zeeijs aan de Noordpool groeit snel aan, maar is nog altijd recordlaag voor de tijd van het jaar (gele lijn). Bron: cryosphere today.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...