dinsdag 20 november 2012

Zacht tot zondag, langzaam kouder daarna

De trend naar een gestage afkoeling op het einde van de maand, blijft zich handhaven in de ensembleverwachtingen. Tot en met zondag is er nog weinig aan de hand en blijft er in onze omgeving een overwegend zuidelijke stroming staan tussen een Russisch hogedrukgebied en een Noord-Atlantische depressie. Vanaf maandag vormt er zich meer dan waarschijnlijk een blokkade boven de oceaan en een trog boven West-Europa, met depressies boven onze omgeving en Zuid-Europa. Het koelt daarbij maar erg langzaam af, want het hele Europese continent is eerst volgelopen met zachte lucht. Maar op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode liggen waarschijnlijk zowel de maxima als de minima iets onder de normale waarden voor de tijd van het jaar.

De analysekaart van deze ochtend (bron: UKMetOffice)

Die afkoeling is dus pas voor later. De eerstkomende week is er van winterweer totaal geen sprake. Een hogedrukgebied boven het zuiden van Rusland en een depressie ten noordwesten van Ierland houden bij ons een zuidelijke stroming in stand. Die voert zachte lucht uit Frankrijk en Spanje naar de Benelux. Via de noordwestelijke flank van het hogedrukgebied stroomt deze zachte lucht ook uit naar Scandinavië en Rusland. Zelfs in Lapland dooit het de volgende dagen licht. Ook in Moskou ligt het kwik overdag boven nul, 's nachts vriest het er maar licht.

Bij ons halen de maxima tot en met zondag vlotjes 10°C of zelfs wat meer. De minima liggen meestal rond 4 à 5°C. De kans op vorst in de thermometerhut is vrijwel nihil, hooguit komt het een enkele nacht eventjes tot grondvorst. Morgen woensdag valt er wat regen, donderdag blijft het droog, vrijdag verwerken we een regenzone. Op zaterdag en zondag vallen er nog enkele buien. De situatie op de weerkaarten verandert tot dan nauwelijks.

Het Europese weermodel berekent begin volgende week een hogedrukkern boven IJsland. (Bron: wetterzentrale.de)

Daarna komt er verandering. Volgende maandag bouwt zich boven de Atlantische Oceaan een rug van hoge luchtdruk op, die zich daarna zou afsplitsen tot een aparte hogedrukkern in de omgeving van IJsland. Zowat alle globale weermodellen die tot die termijn rekenen, zijn het daarover eens.
Een hogedrukkern boven IJsland zorgt in de winterperiode bij ons meestal voor koud weer. Dat is nu nog niet het geval. Oorzaak is de zachte lucht die eerst heel Europa veroverd heeft. De wind draait dan wel naar de noordelijke sector, maar de aangevoerde luchtmassa is nog zacht: rond -2°C op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte). Ook het zeewater is nog warm: rond 9 à 10°C in de noordelijke Noordzee en rond 11°C in de zuidelijke Noordzee. Zolang de wind vanover zee komt, warmt de luchtmassa in de onderste luchtlagen behoorlijk op.
Maandag 26 november liggen de maxima in grote delen van Vlaanderen nog altijd rond of iets boven 10°C, dinsdag 27 november nog rond 7 à 8°C, woensdag 28 november rond 7°C (gebaseerd op het ensemblegemiddelde van ECMWF). De minima komen waarschijnlijk uit zo tussen +2°C en +4°C. Er valt geregeld neerslag. In Vlaanderen is dat gewone regen, in de (hoge) Ardennen kan die neerslag geleidelijk een winters tintje krijgen. In de Hoge Venen gaat het dan immers 's nachts wel lichtjes vriezen, overdag ligt het kwik er een paar graden boven nul.

Verdere trend
De vijftiendaagse ensembleverwachting laat daarna een gestage verdere afkoeling zien. In Vlaanderen zouden de maxima begin december uitkomen rond +4°C, vanaf 1 december is er volgens het EPS 50 procent kans op lichte vorst tijdens de nacht. IJsdagen (dagen dat het ook overdag blijft vriezen) berekent het EPS nog totaal niet voor Vlaanderen en ook de kans op matige vorst (-5°C of kouder) tijdens de nachten is vrijwel nul. Echt winters wordt het dus voorlopig nog niet in Vlaanderen. Het weer in de hoge Ardennen lijkt wel echte winterse trekjes te krijgen. Begin december is de kans op ijsdagen in de Hoge Venen ongeveer 75 procent en daar wordt dan wel matige vorst verwacht tijdens de nachten. Het is ook licht wisselvallig. Een sneeuwdek van enkele centimeters hoort er de eerste dagen van december zeker tot de mogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten