maandag 19 november 2012

België stilaan weer een schaatsland

Wie zegt dat ons land geen schaatscultuur heeft, die dwaalt. De oudste afbeeldingen van schaatsen zijn immers terug te vinden in Vlaanderen. En als er natuurijs ligt, staan ook wij massaal op de scherpe of iets minder scherpe ijzers. Na de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen mogen we besluiten dat ook in het wedstrijdschaatsen België zich stilaan onder de grote mensen mengt.

Team Belgium in actie tijdens hun allereerste ploegenachtervolging. (foto: www.passion-for-skating.com)
"De toekomst van het schaatsen is gered. The Mass Start. Wat een spektakel", twitterde Erben Wennemars gisteren na afloop van dit nummer op het Thialf-ijs in Heerenveen. Hij heeft gelijk, maar er is wel nog wat werk aan de winkel voor de dames en heren van de ISU. Zo deelden ze de 41 schaatsers uiteindelijk op in twee groepen: een A-groep met 20 en een B-groep met 21 rijders. De "mass" werd daardoor al iets minder "mass". Bart Swings startte in de A-groep, maar zag teamgenoten Ferre Spruyt en Maarten Swings in de B-groep terecht komen en kon dus niet rekenen op hun hulp. Nederland mocht als enige land met 3 deelnemers starten in de A-groep en kon daardoor ten volle het ploegenspel spelen. Jorrit Bergsma trok in de aanval, Arjan Stroetinga en Christijn Groeneveld konden afwachten en twee ronden van het einde samen het hazenpad kiezen. Groeneveld werkte perfect af in de sprint, voor Stroetinga.
Luttele seconden voor de start kregen de deelnemers nog eens de spelregels meegedeeld van de jury. Dat was nodig, want de puntentelling met tussensprints en eindsprint is bepaald ingewikkeld gemaakt. Dat bleek ook na afloop. Bart Swings werd vierde in de eindsprint na Alexis Contin, kreeg dankzij behaalde punten in een tussensprint toch de derde plek toegekend, maar staat nu in de officiële uitslag op de website van de ISU uiteindelijk toch op de vierde plaats...
Dat Ferre Spruyt en Maarten Swings hun teamgenoot weldegelijk hadden kunnen helpen, bewijst de uitslag van de B-groep. Daarin werd Ferre vierde en Maarten zesde.

Twee Belgische records voor Peeters
Voor de Belgen begon de worldcup vrijdag met alweer een puike prestatie van Jelena Peeters. Ze werd op de 3000 meter twaalfde in de B-groep in 4:16.95, een verbetering van haar eigen Belgische record. Ferre Spruyt reed naar een 15de plaats in de B-groep bij de 5000 meter voor mannen, in 6:40.23, Maarten Swings werd 30ste in 6:57.69. In de A-groep schaatste Bart Swings in 6:29.87 naar de tiende plaats. Hij haalde daarmee 25 punten voor de worldcup.

Op zaterdag ging Jelena Peeters onverminderd door op haar elan. Met 2:04.69 verbeterde ze ook haar Belgische record op de 1500 meter, goed voor een 18de plaats in de B-groep. Kort daarna moest ze ook aan de slag in de Mass Start. Daarin werd ze 9de. Onze tweede Belgische vrouw aan de start, Nele Armée, kwam als 14de over de finish. Ze haalden daarmee respectievelijk 32 en 16 punten voor de wereldbeker.
Voor het eerst kwam ook een Belgisch Team aan de start van de ploegenachtervolging bij de mannen. België moest zonder tegenstander de baan op, altijd lastig bij een "achtervolging". Onze 3 Belgen legden de 3200 meter af in 3:57.02, uiteraard een Belgisch record. Dertiende en laatste, maar met nog veel progressiemarge.

Ook Belgisch record voor Swings
Op zondag kwam Bart Swings in actie in de A-groep op de 1500 meter. Met 1:47.46 reed hij met een nieuw Belgisch record naar een elfde plek en 24 wereldbekerpunten. Hoe het er in de Mass Start aan toe ging, heeft u hierboven al kunnen lezen.

Een mooi schaatsweekend voor onze Belgen dus. Nu ook Bart Veldkamp is binnengehaald als "technisch adviseur" van Team Belgium, zullen er ongetwijfeld nog vele volgen.

Met dank aan www.passion-for-skating.com voor het gebruik van de foto. Meer foto's op hun website en hun facebook-groep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...