donderdag 15 november 2012

Zeeijs Noordpool nog altijd recordlaag

Hoe gaat het ondertussen met het zeeijs op de Noordpool? Niet goed dus. Nooit eerder lag er op 13 november zo weinig zeeijs. Het oppervlak met minstens 15 procent zeeijs (de "area") bedraagt momenteel 7,16 miljoen vierkante kilometer. Dat is 1,815 miljoen vierkante kilometer minder dan het langjarige gemiddelde (1979-2008) en maar liefst 650.000 vierkante kilometer minder dan het vorige diepterecord op 13 november, in 2009.
De aangroei blijft vooral achterwege in de Barentszee (momenteel nog zo goed als ijsvrij) en de Kara Zee, dat is het zeegebied boven West-Siberië. Ook in de Beaufort Zee (Noord-Amerika) blijft de aangroei serieus achterwege.
In de Groenland Zee (tussen het oosten van Groenland en IJsland) is de oppervlakte zeeijs normaal voor de tijd van het jaar. Daar zagen we de voorbije weken dan ook geregeld een uitstroom van erg koude lucht, met ook op IJsland al erg winterse taferelen.
Met de verwachte drukverdeling voor de komende week, zit er voor de Barentszee niet meteen veel verbetering aan te komen.
Op de geografische Noordpool schommelt de temperatuur de komende week rond -18°C.

(Bron cijfermateriaal en grafiek: The Cryosphere Today)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...