donderdag 8 november 2012

Sterke Jelena Peeters, nieuwe website KBSF


Het nieuwe schaatsseizoen komt stilaan op gang. Ik heb daarom wat nieuws bij elkaar gesprokkeld uit het Belgische schaatskamp.

Sterke Jelena Peeters
Bij de dames laat Nele Armée dit seizoen de Wereldbekerwedstrijden links liggen. Zij concentreert zich met haar team op de Nederlandse marathoncompetitie. Dat betekent dat de 27-jarige Jelena Peeters uit Wuustwezel dit seizoen voluit haar kans kan gaan in de Worldcups. Peeters heeft trouwens al uitstekend gepresteerd in dit prille seizoen. Ze verbeterde in oktober op het ijs van Erfurt en Eindhoven al 3 Belgische records: op de 1000, 1500 en 3000 meter. Peeters bezit nu op alle afstanden het Belgisch Record. Alleen het record van de kleine combinatie (allround 500/1000/1500/3000 meter) staat nog op naam van Nele Armée. Aan het Europese Kampioenschap mogen dit jaar twee Belgische vrouwen deelnemen, zodat we in principe op het EK in Heerenveen (11-13 januari) zowel Peeters als Armée aan het werk zullen zien.

Bondscoaches Spruyt en van Dijk
De nationale mannenploeg traint dit seizoen onder coach Jelle Spruyt. Die ploeg bestaat uit Bart Swings, Maarten Swings, Ferre Spruyt,Wannes Van Praet en junior Quinten Vandensande. Bij de dames bestaat de nationale selectie uit Nele Armée, Jelena Peeters en juniore Anne Michiels. Zij trainen onder bondscoach Margo van Dijk. Deze Nederlandse heeft ervaring als coach op de ijsbanen van Geleen en Eindhoven en trainde onder meer nog Frauke Oonk en zelfs Ireen Wüst.

Nieuwe website KBSF
De Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) heeft een totaal vernieuwde website. De site besteedt aandacht aan shorttrack en langebaanschaatsen. Voorlopig is er geen aparte rubriek voor het marathonschaatsen, maar deze sporttak wordt in België niet zo veel beoefend. Vrijwel alle Belgen die uitkomen op marathon, zijn in hoofdzaak actief op de langebaan.

Erkende nationale sportfederaties zijn in België verplicht om twee vleugels te hebben: een Vlaamse en een Franstalige. Dat is ook het geval bij de KBSF, die onderverdeeld is in de Vlaamse Snelschaatsbond (VSB) en de Fédération Francophone de Patinage de Vitesse (FFPV). Deze opdeling is vrij theoretisch, want de FFPV is niet meer actief en bestaat alleen nog op papier. De FFPV heeft geen bestuur meer en er zijn ook geen officieel erkende Waalse of Brusselse snelschaatsclubs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...