zondag 11 november 2012

Rustige en droge herfstdagen

Na het uiterst wisselvallige weer van de voorbije weken, krijgen we de volgende dagen een totaal ander aspect van de herfst te zien. We schakelen over op rustig hogedrukweer, wat zorgt voor die typische novemberdagen: weinig wind, droog, soms wat zon maar vaak ook mist en lage bewolking, 's nachts kans op een graadje vorst en maxima rond 10°C.

De voorbije weken maakten vooral Atlantische depressies de dienst uit, met veel regen en soms ook heel wat wind. Daar komt vanaf vandaag voorlopig een eind aan. Het hogedrukgebied van de Azoren breidt zich uit naar het noordoosten, naar onze omgeving dus. Zoals dan wel vaker gebeurt, splitst zich daarbij een nieuwe hogedrukkern af, die zich vestigt boven Europa. Dat gebeurt dinsdag. Woensdag vinden we deze stevige kern (1035 hPa) terug boven Polen. Bij ons staat dan een oostelijke tot zuidoostelijke stroming. De rest van de week blijft de kern ten oosten van ons liggen, gelukkig wel dicht genoeg om Atlantische storingen op afstand te houden. Pas vanaf zondag zou het hogedrukgebied zich wat verder terugtrekken naar het oosten, waardoor de kans op neerslag opnieuw toeneemt. Maar goed, die evolutie moeten we uiteraard nog afwachten.

Woensdag: een hogedrukkern boven Polen stuurt droge continentale lucht naar onze omgeving. (Bron: Wetterzentrale, ECMWF)

Het wordt dus rustig en droog, maar niet echt koud. Door de positie van de hogedrukkern wordt komende week op grotere hoogte zachte lucht aangevoerd: tussen +5 en +10°C op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte). In heldere nachten kan het wel een graadje vriezen. Dat betekent ook dat we te maken krijgen met een inversie, waardoor vocht en - jammer genoeg - ook luchtvervuiling gevangen blijven zitten in een dunne laag aan de grond. Dat verklaart waarom de kans op mist en lage bewolking toeneemt, vooral vanaf donderdag. De zon is immers deze tijd van het jaar vaak niet krachtig genoeg om het aardoppervlak genoeg te verwarmen om het gecondenseerde vocht overdag opnieuw te laten verdampen.

Van dag tot dag

Vandaag zondag is het vrij zonnig, met plaatselijk ook al enkele hardnekkige lage wolken. De maxima liggen rond 10 à 11°C. Komende nacht is het licht bewolkt en kan het kwik al tot in de buurt van het vriespunt zakken, al blijft het op veel plaatsen licht positief. Ook morgen krijgen we een afwisseling van zonnige en enkele meer bewolkte periodes, met maxima rond 10°C. In de nacht van maandag op dinsdag hangt er wat meer bewolking, zodat het niet echt afkoelt. De minima liggen rond 5 à 6°C.
Dinsdag begint nog grijs, maar in de loop van de dag wordt het zonnig. Het is een bijzonder aangename herfstdag, met maxima rond 11°C. In de nacht van dinsdag op woensdag blijft het helder, waardoor het op grote schaal tot lichte vorst komt. De minima liggen op veel plaatsen enkele graden onder het vriespunt.
Woensdag is het eerst nevelig of mistig, daarna vrij zonnig met maxima rond of iets boven 10°C. In de nacht van woensdag op donderdag opnieuw op grote schaal lichte vorst in Vlaanderen.

Vanaf donderdag zouden mist en lage bewolking veel hardnekkiger zijn. Dat betekent dat de maxima iets minder hoog uitkomen en de minima iets minder laag. Het blijft voorlopig wel nog droog.
Kijken we naar het EPS voor de verdere trend, dan zien we tijdelijk de temperatuur wat stijgen rond 17 en 18 november. De oorzaak daarvan is een strakke zuidelijke stroming aan de westelijke flank van het Europese hogedrukgebied. Maxima tussen 12 en 15°C zouden dan mogelijk zijn. Daarna vertoont de temperatuur weer een dalende trend. Aangezien we dan al in de tweede helft van november zijn, is dat uiteraard niet meer dan normaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...