zaterdag 17 november 2012

Op naar een kouder novembereinde?

Nu toch al een aantal runs na elkaar zien we in de vijftiendaagse pluimverwachting van ECMWF een duidelijk dalende trend naar het einde van november toe. Ook het gemiddelde van het GFS-ensemble gaat op het einde van de verwachtingsperiode naar beneden. Uiteraard is het nog veel te vroeg om nu al te gaan verkondigen dat we op weg zijn naar winterweer, en evengoed kunnen de zachte oplossingen uiteindelijk toch de bovenhand halen.
Het meest opvallende vind ik dat het EPS nu al een aantal uitdraaien na elkaar met het noordoosten komt als overheersende windrichting op het einde van de vijftiendaagse termijn. Louter afgaand op de klimatologie zou dat het zuidwesten moeten zijn. Een groot deel van de 51 berekeningen wijken daar dus duidelijk van af.

We wachten geduldig af of deze trend zich de komende dagen verder zet.

De vijftiendaagse pluim voor het zuiden van Nederland, met op het einde van de periode een duidelijk dalende trend (bron: www.weerplaza.nl)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...