woensdag 14 november 2012

Zachte zuidelijke stroming

Hogedrukweer in november en lage wolken: het blijft een moeilijke combinatie voor wie een perfecte weersverwachting wil opmaken. De opklaringen gisteren (zie vorige bijdrage) bleven een paar uur langer uit dan verwacht, waardoor de zon vrijwel overal verstek liet gaan en het kwik de voorbije nacht minder diep onderuit ging dan eerst verwacht. De lichte vorst op grote schaal bleef dan ook uit.

Inmiddels is de zon op veel plaatsen wel van de partij. De maxima vandaag komen uit rond 10°C. Komende nacht blijft het in eerste instantie nog helder, waardoor het vriespunt op veel plaatsen wel wordt bereikt. Morgen donderdag zijn nevel, mist en lage wolken opnieuw hardnekkig. Het wordt dan niet veel zachter dan 6 of 7 graden. In de nacht van donderdag op vrijdag koelt het daardoor ook minder af en blijft het kwik licht positief.
Zaterdag verliest de hoge luchtdruk zijn greep op ons weer. Het wordt dan opnieuw wisselvalliger, maar ook gevoelig zachter met maxima tot 12°C. We bevinden ons dan immers in een zuidelijke stroming.

Op winterse ontwikkelingen hoeven we voorlopig niet te rekenen. Volgende week ligt er een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en het zuiden van Rusland. Dat blokkeert erg grondig elke uitval van koude continentale lucht naar onze omgeving. Meer nog: heel Europa en Scandinavië stromen vol met erg zachte lucht en van enig winterweer is letterlijk in de verste verte geen enkele sprake. Zelfs als de grondkaarten later in de verwachtingsperiode een op het eerste gezicht gunstige drukverdeling laten zien, zal er in eerste instantie alleen zachte lucht worden aangevoerd.

Volgens het EPS is er een erg grote kans dat deze zuidelijke stroming aanhoudt tot minstens 25 november. De kans op nachtvorst in onze omgeving is vanaf overmorgen tot 25 november vrijwel nihil. Het gemiddelde voor de maximumtemperatuur ligt eerst rond 12°C, op het einde van de verwachtingsperiode rond 8°C. Geen enkele van de 51 EPS-leden berekent voor de komende twee weken een ijsdag voor Vlaanderen, zelfs een maximumtemperatuur onder de 5°C lijkt er niet in te zitten. Uiteraard is dat voor deze tijd van het jaar nog niet uitzonderlijk. De weerkundige winter begint pas op 1 december.

Een hogedrukgebied boven Oost-Europa blokkeert volgende week elke aanvoer van koude continentale lucht. Heel Euorpa en ook Scandinavië lopen vol met zachte lucht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...