dinsdag 3 november 2015

Uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar

De eerste helft van november kan soms al winters uit de hoek komen, maar dat is dit jaar absoluut niet het geval. Een hogedrukbastion boven het oosten van Europa pompt al enkele dagen erg zachte lucht naar onze omgeving en daar komt de komende dagen geen verandering in. Integendeel zelfs. Vrijdag en zaterdag blijven de minima ruim boven de 10°C en loopt het kwik overdag op tot 17 of 18 graden. Voor meer details verwijs ik naar mijn weerbericht (zie tabblad hierboven).

Zaterdag stroomt subtropische lucht naar onze omgeving en wordt het extreem zacht voor de tijd van het jaar.


Ook in de rest van Europa is de winter voorlopig afwezig. Zo zijn er gisteren in Zweden recordhoge temperturen opgetekend voor november. De sneeuw die eind oktober viel in Zweeds Lapland, is vrijwel volledig weer weggesmolten. In tegenstelling tot bij ons, wordt het daar komend weekend opnieuw kouder, met in Lapland ook vorst overdag. In het zuiden van Scandinavië blijft het, net zoals bij ons, wel erg zacht voor de tijd van het jaar.

Na het weekend zou de hogedrukkern verschuiven naar het Iberisch Schiereiland en ruimt de stroming van het zuiden naar het westen. De aangevoerde lucht is dan een fractie minder zacht, met maxima rond 14°C. Van nachtvorst is er de komende tien dagen geen sprake, laat staan van winterse perikelen.

Vanaf nu zullen hier voor de rest van het winterhalfjaar opnieuw geregeld algemene besprekingen van de weersituatie en kansen op natuurijs verschijnen. Het gedetailleerde weerbericht elders op deze site wordt vrijwel dagelijks bijgewerkt.


1 opmerking:

  1. Graag gedaan, en bedankt voor je reactie! Motivatie vinden is geen probleem, tijd daarentegen... Maar ik blijf mijn best doen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen