woensdag 25 november 2015

Dun sneeuwlaagje in de Hoge Venen

Opgesteld op woensdag 25 november om 09.15 uur.


Algemene situatie

Tussen het hogedrukgebied van de Azoren en een depressie boven de noordoostelijke Atlantische Oceaan, staat er boven de Benelux een noordwestelijke stroming die maritiem polaire lucht aanvoert. In deze stroming trekken vandaag ook enkele buienlijnen mee. Morgen profiteren we tijdelijk van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Vrijdag bereikt een weinig actief frontaal systeem vanuit het westen onze omgeving. Dat merken we vooral aan een toename van de bewolking. In de nacht van vrijdag op zaterdag en tijdens het weekend volgen actievere exemplaren.
De hele periode blijft er zeelucht naar onze omgeving stromen, zodat we geen winterse perikelen hoeven te verwachten in Vlaanderen. De temperatuur is normaal tot iets te hoog voor de tijd van het jaar.

Na de sneeuwval van gisteren ontwaakte Mont Rigi (670m) deze ochtend met een sneeuwdek van een 5-tal centimeter. Ondertussen is het kwik er al positief en krijgt de sneeuw het moeilijk.

Verdere vooruitzichten (maandag 30 november tot en met vrijdag 4 december)

Hoge luchtdruk boven het zuiden van Europa en depressies in de buurt van IJsland en Scandinavië zorgen bij ons voor een onvervalste westcirculatie. We krijgen een opeenvolging van regenzones en mobiele wiggen en er staat soms veel wind. Uiteraard voert deze westcirculatie zeelucht aan naar onze omgeving. De winter maakt dus voorlopig geen kans. De maxima liggen gemiddeld rond 10°C, de minima rond 6°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...