vrijdag 20 november 2015

Winterse buien, sneeuw in Ardennen

Algemene situatie tot 24 november

Tussen een hogedrukgebied boven de noordwestelijke Atlantische Oceaan en depressies boven Scandinavië is een sterke noordelijke stroming ontstaan. In het komende etmaal bereikt deze koudere polaire lucht ook onze omgeving. In deze noordelijke stroming trekt vannacht en morgen een secundaire depressiekern mee. Ze blijft ten oosten van onze omgeving, waardoor er op de zuidelijke Noordzee een sterke noordenwind opsteekt. Deze noordenwind zorgt ervoor dat de onderste luchtlagen opgewarmd worden, want het zeewater is nog altijd 13°C. De combinatie van het warme zeewater met de koude bovenluchten veroorzaakt wel felle buien met ook bij ons soms een licht winterse inhoud: regen, stofhagel en natte sneeuw. Dat alles zorgt dus voor een erg gure zaterdag.
Zondag neemt de noordwestenwind in kracht af, maar vallen er in de onstabiele lucht nog enkele buien. In de nacht van zondag op maandag passeert een mobiele wig: de perfecte timing om lokaal voor lichte vorst te zorgen. Ook maandag overdag profiteren we van deze wig, daarna lijkt opnieuw een westelijke stroming op gang te komen.
De hoge Ardennen mogen zich komend weekend opmaken voor een eerste sneeuwdek van betekenis. In het westelijk deel van Vlaanderen maakt een (zelfs tijdelijk) sneeuwdek weinig of geen kans.

De weerkaart van deze middag.

Verdere vooruitzichten (woensdag 25 november tot en met zondag 29 november)

Een klassieke westcirculatie zorgt voor wisselvallig en vrij zacht herfstweer. Regenzones en mobiele wiggen wisselen elkaar in snel tempo af en er staat soms veel wind. In een dergelijke configuratie kunnen zich soms erg snelle secundaire (storm)depressies vormen. De maxima liggen gemiddeld rond 10°C, de minima rond 6°C. De kans op nachtvorst of winterse neerslag is erg klein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...