zondag 29 november 2015

Storm op zee, stormachtig aan de kust

Opgesteld op zondag 29 november om 09.50 uur.


Algemene situatie

Een golvend front ligt vandaag boven onze omgeving. Het is verbonden aan een complex lagedrukgebied boven de Noorse Zee en Scandinavië. Een secundaire depressiekern die van Schotland via de Noordzee naar Skåne (zuid-Zweden) trekt, zorgt vandaag ook voor een sterk windveld, met storm op zee en boven het noorden van Nederland. Morgen trekt dit golvende front slechts erg langzaam naar het noorden. Een golftop ontwikkelt zich tot een aparte depressiekern en doet de wind morgen opnieuw fel toenemen. Woensdag bevinden we ons in een brede warme sector. De luchtdruk boven het Middellandsezeegebied stijgt en de luchtdruk ten noorden van ons blijft laag, waardoor er in onze omgeving een zuidwestelijke tot westelijke circulatie blijft staan. Het blijft dus zacht en wisselvallig.


Rond middernacht ligt de secundaire depressiekern boven Skåne (zuid-Zweden).


Verdere vooruitzichten (vrijdag 4 december tot en met dinsdag 8 december)

Een stevig hogedrukgebied boven de Alpen en de Middellandse Zee en depressies boven de noordelijke Atlantische Oceaan zorgen bij ons voor een zuidwestelijke stroming. Die voert zachte zeelucht aan naar onze omgeving. Door de stijgende luchtdruk krijgen actieve storingen het moeilijker om onze omgeving te bereiken. De maxima liggen gemiddeld rond 10°C, de minima rond 6°C. Winterweer is er voorlopig dus niet in zicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...