zondag 22 november 2015

Winterse buien boven het westenAlgemene situatie
Tussen een Atlantisch hogedrukgebied en verschillende depressiekernen boven zowat heel Europa, stroomt vandaag onstabiele maritiem polaire lucht naar onze omgeving. In die stroming trekken een aantal buienlijnen mee. De bovenluchten zijn koud, maar de luchtmassa legt een lange weg af over warm zeewater, waardoor de onderste luchtlagen worden opgewarmd en de winterse neerslag in de onderste honderden meter gedeeltelijk smelt. We mogen ons dus verwachten aan buien van regen, stofhagel en smeltende sneeuw.
Morgen zorgt een mobiele wig voor een tijdelijke weersverbetering. Dinsdag bereikt een warmfront onze omgeving. Het is verbonden aan een depressiekern ten noorden van IJsland en maakt een einde aan de licht winterse aspiraties in onze omgeving. Er valt regen, die alleen in hoge Ardennen tijdelijk voorafgegaan wordt door sneeuw.
Dinsdag volgt ook nog het koufront, daarna komt er met een noordwestelijke stroming opnieuw onstabiele maritiem polaire lucht onze richting uit. Er vallen dan opnieuw buien.

Mont Rigi (670 meter boven zeeniveau) zag er deze ochtend wat wittig uit. 
Verdere vooruitzichten (vrijdag 27 november tot en met dinsdag 1 december)

We lijken de meeste kans te maken op een westcirculatie. Die zorgt voor een afwisseling van regenzones en mobiele wiggen. Er staat soms veel wind en secundaire depressies kunnen zich snel uitdiepen tot stormen. De temperatuur is normaal voor de tijd van het jaar, met maxima eerst rond 6 en later rond 8°C. De minima liggen eerst rond 3 en later rond 5°C. Er is een kleine kans op wat lichte nachtvorst, maar winterweer van betekenis hoeven we met deze luchtdrukverdeling voorlopig niet te verwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...