donderdag 19 november 2015

Moeilijk in te schatten depressiekern


Verschillende fronten, verbonden aan depressiekernen boven de Atlantische Oceaan en de Noordzee, doen de komende dagen onze regio aan. Morgen blijft zo'n koufront een tijdje vlak ten zuiden van onze omgeving slepen. Achter het front komen we in gevoelig koudere, polaire lucht terecht. Zaterdag trekt een randdepressie van noord naar zuid over Nederland. In de kern zelf staat weinig of geen wind, maar enkele tientallen kilometer buiten de kern kan over de zuidelijke Noordzee een zware storm woeden. Het is nog altijd niet duidelijk waar precies de grens tussen het vrijwel windstille en het stormachtige weer komt te liggen. Het wordt in elk geval wel een stuk kouder, met vooral in het binnenland kans op winterse buien en sneeuw in de Ardennen.
Zondag zitten we in een noordwestelijke stroming, waarin nog een aantal buien meetrekken. Het blijft ook dan vrij koud. Na het weekend krimpt de wind weer naar het westen en stijgt het kwik weer tot de normale waarden voor de tijd van het jaar.

De weermodellen hebben moeite met een kleine depressiekern die zaterdag boven onze omgeving ligt. Het Europese model berekende die kern gisteravond voor zaterdagmiddag boven Zeeland. In dat geval is het daar windstil, terwijl het voor onze kust stormachtig waait. Deze berekeningen zullen de komende dagen nog wel een paar keer verschuiven.




Verwachting lange termijn (dinsdag 24 november tot en met zaterdag 28 november)

Het ziet er naar uit dat we overschakelen op een klassieke westcirculatie, gegangmaakt door het Azorenhoog en een complexe depressie nabij IJsland. Die staat garant voor al even klassiek herfstweer: regenzones en mobiele wiggen wisselen elkaar af, er staat soms veel wind met secundaire depressiekernen die zich snel kunnen ontwikkelen. Het is vrij zacht, met maxima rond 9°C en minima rond 5°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten