zondag 2 december 2012

Sneeuwdek van 15 cm in Ardennen


In Mont Rigi, op 640 meter hoogte, lag deze namiddag ruim 15 centimeter sneeuw.

Er verandert weinig aan de verwachting die ik vrijdag heb opgesteld. Zoals verwacht is er de voorbije nacht en deze ochtend wat natte sneeuw gevallen in het centrum en het oosten van het land. In het westen bleef het bij buien van regen en korrelhagel, met hier en daar ook een klap onweer. De Hoge Venen waren vandaag al het decor voor mooie winterse plaatjes, met een sneeuwdek van 15 cm. Ook komende nacht en morgenochtend kan er in Vlaanderen tijdelijk nog wat winterse neerslag vallen, maar al snel loopt de temperatuur op en begint het te regenen. 's Avonds duidt de thermometer 7 à 8°C aan.
In de hoge Ardennen dooit het morgennamiddag en morgenavond tijdelijk ook flink, met maxima rond +3°C. Het sneeuwdek krijgt het er eventjes moeilijk, maar wordt al snel weer aangedikt.Vanaf dinsdag keren we immers al terug naar het huidige weertype, met van tijd tot tijd winterse buien in het laagland en sneeuw over de Ardense hoogten.

De verwachtingen vanaf vrijdag zijn erg onzeker. Echt zacht wordt het niet, diepwinters evenmin. Alles wat daartussen zit, behoort wel nog tot de mogelijkheden.Vrijdag en zaterdag krijgen we te maken met neerslagzones. Het valt voorlopig nog moeilijk in te schatten of die in Vlaanderen regen, natte sneeuw of sneeuw zullen brengen. Dat zal afhangen van de precieze koers van de depressiekernen. Later meer hierover.

Wel diepwinters is het in Scandinavië, waar de middagtemperaturen vandaag en de komende dagen blijven hangen tussen -10 en -20°C, plaatselijk is het zelfs nog wat kouder.

De middagtemperaturen van vandaag. In West-Europa is het kil, in Scandinavië diep winters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...