woensdag 5 december 2012

Winter laat zich een eerste keer gelden

Het eerste sneeuwdekje van de winter 2012-2013 in Drongen is een feit. Bij de doortocht van het occlusiefront koelde de bovenlucht vanmiddag genoeg af om de regen te laten overgaan in sneeuw. De temperatuur daalde van +3,8° iets na middernacht naar +0,3°C iets na de middag. In de winter vallen maximum- en middagtemperatuur niet altijd samen. Ondanks de natte ondergrond bleef de sneeuw ook liggen.


Van over zee kwamen vandaag een aantal winterse buien binnedrijven, die plaatselijk zorgden voor een papperig sneeuwdekje. (webcam KMI Zeebrugge)


Vanavond kunnen er nog wat buien vallen, maar geleidelijk komen er ook opklaringen binnendrijven en het tweede deel van de nacht verloopt droger. Op veel plaatsen daalt het kwik enkele graden onder het vriespunt. Morgen blijft het droog en in de voormiddag is het vrij zonnig, met maxima rond 3°C. (update donderdag 05/12: dat was duidelijk geen goede verwachting van mij. In plaats van zonnig en droog, vielen er deze voormiddag in het Gentse talrijke sneeuwbuien die van boven zee kwamen binnendrijven, gc) Later op de dag neemt de bewolking toe en in het eerste deel van de nacht valt er vanuit het westen neerslag. Aan zee is dat regen of sneeuwregen, verder landinwaarts in de provincie West-Vlaanderen natte sneeuw en vanaf de provincie Oost-Vlaanderen droge sneeuw. Althans, dat lijkt momenteel de meest waarschijnlijke optie. In de praktijk kunnen die grenzen van de neerslagsoort zowel nog naar het oosten als naar het westen opschuiven, afhankelijk van de precieze koers van de depressiekern en de intensiteit van de neerslag. Wie ten oosten van de lijn Antwerpen-Brussel woont, lijkt vrijdag zo goed als zeker een dik pak sneeuw te krijgen.

Het feit dat er minstens in het oosten van ons land vrijdag een pak sneeuw valt, heeft zijn gevolgen voor het weerbeeld in het weekend. Zaterdagochtend kan het boven een sneeuwdek plaatselijk matig vriezen. In de Ardennen zelfs streng of zeer streng. In de loop van de dag draait de wind naar het oosten. Hij blijft dus over een besneeuwd landschap waaien, waardoor op veel plaatsen de maxima het vriespunt niet halen. Zelfs in het waarschijnlijk nog groene West-Vlaanderen voert de wind de koude lucht aan, zodat ook aan zee het kwik met moeite +2°C haalt.
Ook zondagochtend is het nog koud, met in Vlaanderen lichte tot matige vorst. Daarna krijgt de winter het eventjes moeilijk. Een hogedrukgebied komt van de oceaan het continent opgeschoven. De kern blijft daarbij ten zuiden van ons, waardoor de wind zondagmiddag naar het westen draait. Er sijpelt zachtere zeelucht binnen en in het westen van het land begint het licht te dooien, met maxima tot +3°C in het Gentse. Er kunnen daarbij ook een aantal winterse buitjes vallen. In Limburg kan het duren tot de nacht van zondag op maandag vooraleer het kwik boven het vriespunt kruipt, maar uiteindelijk gaan ze ook daar voor de bijl.

Maandag lijkt voorlopig de zachtste dag te worden. Het eerder genoemde hogedrukgebied schuift verder door en we komen onder de invloed van een depressie boven de Noordzee. Het wordt wisselvallig, met maxima rond +5°C in het Gentse. We houden wel nog een slag om de arm, want er is nog altijd een kleine minderheid van de computerberekeningen die van geen verzachting willen weten en zondag, maandag en dinsdag gewoon dag en nacht laten doorvriezen. De kans dat die berekeningen het bij het rechte eind hebben, is wel kleiner dan 25 procent. In de Hoge Venen blijft het de hele tijd vriezen en valt er geregeld sneeuw bij. Daar kunnen ze zich stilaan opmaken voor een pracht van een kerstvakantie, met volop wintersportmogelijkheden.

Verdere trend


De 51 temperatuurberekening van het Europese model voor de komende 14 dagen. (Bron: weerplaza.nl)
Over het vervolg begint nu toch meer zekerheid te komen. Alle computermodellen gaan voor een stevig hogedrukgebied boven Rusland en Scandinavië. Dat zou betekenen dat we vanaf woensdag te maken krijgen met vrij zonnig maar koud vriesweer, waarbij het kwik overdag nauwelijks of niet boven nul komt en het 's nachts matig vriest. De meeste ensembleleden ondersteunen dit scenario, al zijn er ook nog altijd een aantal zachte oplossingen terug te vinden.

In elk geval ziet het er naar uit dat koning winter zich een eerste keer stevig laat gelden in dit nog prille seizoen.

1 opmerking:

  1. YES!! Thx Gert voor je steeds heldere weersvoorspellingen

    Leen

    BeantwoordenVerwijderen