maandag 10 december 2012

Kans op sneeuwbuitjes aan de kust

Komende nacht en morgenochtend is het niet uitgesloten dat er aan de Belgische kust enkele sneeuwbuitjes vallen. We bevinden ons in maritiem polaire lucht en de bovenluchten koelen geleidelijk aan af. Vannacht is het rond -30°C op 5000 meter hoogte, rond -9° op 1500 meter en rond of iets boven het vriespunt in de thermometerhut.
Boven het relatief warme zeewater is de troposfeer voldoende onstabiel om een aantal buien te laten ontstaan. De wind op 700 hPa waait komende nacht uit NNO. Dat betekent dat deze uitstervende Noordzeebuien nipt het land kunnen binnendrijven. Aan de grond is de wind wat meer geruimd en waait hij zwak uit NO, dus van over land. De zachtere zeelucht kan aan de grond dus het binnenland niet ver binnendringen.
Vlak aan zee is het allicht net iets te warm om bij een eventuele sneeuwbui een sneeuwdekje te krijgen. Enkele kilometers verder landinwaarts zou het wél net koud genoeg kunnen zijn. Als een sneeuwbui zo ver zou geraken, kan ze daar wel voor een dun wit tapijtje zorgen.
Door de noordelijke stroming lijkt de kans op dit dunne en plaatselijke sneeuwdekje wel beperkt te blijven tot de regio ten westen van de lijn Maldegem-Beernem-Tielt-Kortrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...