woensdag 12 december 2012

Voorlopig geen winter

Een blik op de tiendaagse en veertiendaagse verwachtingen van vanavond is vrij ontnuchterend. Hoewel het kwik nu enkele graden onder het vriespunt ligt, is vanaf  overmorgen de winter in onze omgeving volledig van de weerkaarten geveegd. Een Atlantische depressie stuwt vanuit het zuidwesten zachte lucht naar de Benelux, en dat meerdere dagen lang.

Het stevig hogedrukgebied boven Rusland biedt voorlopig nog weerwerk en houdt de winter in stand boven Oost-Europa. Maar er zijn aanwijzingen dat deze anticycloon volgende week zou wegzakken naar het zuiden. Dat zou de weg vrijmaken voor een onvervalste westcirculatie, die de zachte lucht erg ver het continent in jaagt. In dat geval maakt de winter voorlopig geen enkele kans meer in onze contreien. Schaatsliefhebbers kunnen alleen maar hopen dat de weermodellen binnenkort toch weer wat winterse mogelijkheden laten zien, maar een stevige ijsvloer zal meer dan waarschijnlijk niet meer voor dit kalenderjaar zijn. Hopelijk brengt 2013 beterschap.

2 opmerkingen:

 1. Dag Gert,
  op de website van het Nieuwsblad hebben ze sinds kort ook een rubriek met weersvoorspellingen. Net zoals de meeste langere termijnverwachtingen wisselen de gegevens dagelijks voor verwachtingen langer dan een dag of 4-5. In hoeverre is deze site betrouwbaar? Ik zag net dat ze vanaf 23 december terug nachtvorst geven en overdag temperaturen rond een graad of 3.
  Laat ons hopen op een wijziging in de route van de Atlantische depressie en op een sterke hogedrukblokkade met kern ten noordoosten van ons. Heerlijk, die ijskoude periode van de eerste twee weken van februari dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Roberto,

   Die gedetailleerde 14-daagse verwachtingen zijn eigenlijk zinloos, om niet te zeggen absurd. Tot 4 à 5 dagen kan je een (vrij) gedetailleerd weerbeeld geven, daarna nog een algemene trend tot soms tien dagen vooruit. Om dan nog weericoontjes te gebruiken en minima en maxima mee te geven tot veertien dagen ver, dat slaat gewoon nergens op.
   Het enige wat we nu al kunnen zeggen, is dat de kans erg groot is (80 procent) dat het nog tien dagen zacht winterweer blijft.

   Groetjes,

   Gert

   Verwijderen

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...