vrijdag 7 december 2012

Korte terugblik op de sneeuwzone

De sneeuwzone is ondertussen over Vlaanderen getrokken, tijd voor een korte terugblik. Zoals verwacht was de situatie in het westen van Vlaanderen kantje-boord. We pikten ook nog eventjes een stukje van het warmfront van de storing mee, zodat de temperatuur rond middernacht wat opliep en er op veel plaatsen in het westen wat regen of natte sneeuw viel. In het tweede deel van de nacht liep het occlusiefront binnen, gepaard met sneeuwval. Daarbij bleef de temperatuur net boven het vriespunt. Op een al natte ondergrond bleef de sneeuw niet goed liggen, zodat in westelijk Vlaanderen een erg nat sneeuwdek van een paar centimeter het hoogst haalbare was.

In Limburg en grote delen van Nederland viel het dubbeltje wel aan de goede kant. Daar ontstond een mooi sneeuwdek, meestal tussen 5 en 10 centimeter dik. Koploper in de meldingen was de regio van Wageningen, waar 15 tot 18 centimeter sneeuw werd opgemeten. Het kwik bleef er ook iets onder het nulpunt.

Al bij al hebben de weermodellen de situatie erg goed ingeschat. Alleen de allerlaatste runs van de kleinschalige weermodellen waren misschien iets te postitief voor de sneeuwkansen in het westen (zie ook mijn laatste update gisteren).
Hier en daar is te horen dat er door de weerbureaus te veel werd gewaarschuwd voor deze sneeuwzone. Dat klopt misschien deels. Aan de andere kant is deze situatie perfect te vergelijken met die van 9 februari 2010. Ook toen ontstond er een papperig sneeuwdekje van enkele centimeters. Toen stond het hele land in rep en roer omdat er niet voldoende was gewaarschuwd door de weerdiensten. (Sommigen beweerden zelfs dat er geen sneeuw was aangekondigd, maar dat klopt niet. Het KMI had daags voordien al gewaarschuwd op haar website). Het blijft vaak een moeilijke afweging, vooral in randgevallen als deze.

In Limburg kleurde het landschap prachtig wit vandaag (Foto weerman Ruben Weytjens, Neeroeteren)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...