donderdag 6 december 2012

Korte sneeuwupdate

Een korte update voor de sneeuwval komende nacht en morgenochtend. Volgens de diverse meso-modellen volgt de depressiekern een vrij westelijke koers. Dat betekent dat vrijwel overal in Vlaanderen de wind van over land blijft waaien en dat ook vrijwel overal de neerslag als sneeuw zal vallen. Het kwik is licht negatief en ligt op de meeste plaatsen tijdens de sneeuwval tussen 0 en -1°C. Er staat een stevige wind uit zuidelijke richtingen, waardoor er sneeuwdrift ontstaat.
Het blijft altijd moeilijk om de sneeuwhoogte op voorhand in te schatten, maar tussen 5 en 10 cm lijkt wel realistisch.

Morgen overdag blijft het kwik in het oosten rond het vriespunt hangen, in het westen kan het een graadje dooien. Vlak aan zee is een +3 mogelijk. Later op de dag kan de ingedraaide occlusie (het front dat om de kern heen is gedraaid) opnieuw voor wat sneeuw zorgen en in de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het overal vriezen.

Voor een meer technische bespreking van de situatie vannacht en morgen, verwijs ik graag naar de bijdrage van collega Karim, op zijn blog Severe Weather Outlook Benelux.

De verwachtingskaart van UKMO voor morgenmiddag: de depressiekern ligt op de Noordzee, vlak voor onze kust. Het occlusiefront met de sneeuw ligt al ten oosten van ons, maar het ingedraaide deel kan 's avonds opnieuw voor wat sneeuw zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...