zondag 9 december 2012

Drie dagen vrij koud vanaf dinsdag

Vandaag zaten we eventjes in de warme sector van een depressie met kern boven de Noordzee. Het kwik liep daarbij ferm op: +8°C aan zee, +7° in Drongen en +5° in Kleine Brogel. Alleen in de Hoge Venen bleef de dooi beperkt. Daar sukkelde het kwik net tot aan 0°C en bleef er wat lichte sneeuw vallen.
Morgen maandag zitten we alweer in iets koudere lucht. Het (weinig actieve) koufront van de depressie is dan immers over ons land getrokken. Als er morgen nog ergens een buitje valt, kan dat een winters karakter hebben, maar op veel plaatsen blijft het droog. De hoge maxima van vandaag halen we niet meer. In het westen ligt het kwik overdag rond 5 à 6°C. In de Hoge Venen blijft het alweer de hele dag vriezen. Het beetje sneeuw dat er is weggesmolten, wordt meteen weer aangevuld.

Dinsdag is overal een droge dag, behalve vlak aan zee. Daar kan een winterse bui vallen. Dinsdagochtend vriest het op de meeste plaatsen licht, overdag halen we zo'n 3 graden. In de hoge Ardennen is het koud, met maxima rond -5°C.
We profiteren dinsdag van een mobiel hogedrukgebied. De kern van dit hogedrukgebied ligt in de nacht van dinsdag op woensdag pal boven ons, waardoor het die nacht opnieuw vrij koud kan worden: rond -3°C in het centrum en tot -14°C boven het sneeuwdek in de Hoge Venen. Woensdag overdag kan de mist lang blijven hangen. Als de zon er door komt, halen we 3 of 4 graden, anders blijft het enkele graden kouder.
Donderdag neemt de bewolking toe. We krijgen dan waarschijnlijk de koudste dag van de week, met maxima amper boven het vriespunt in Vlaanderen en rond -5°C in de Oostkantons. De geschiedenis herhaalt zich, want net als vorige donderdag nadert dan vanuit het westen een occlusiefront, verbonden aan een Atlantische depressie. Dat front kan in de nacht van donderdag op vrijdag zorgen voor wat winterse neerslag (sneeuw, smeltende sneeuw of ijzel), maar maakt uiteindelijk een eind aan de wat koudere periode. De eventuele winterse neerslag gaat vrijdag uiteindelijk over in regen.

Vanaf volgend weekend is de verwachting nog onzeker, maar de meeste berekeningen van de weermodellen gaan voor een duidelijke verzachting, met vanaf volgend weekend maxima rond +7°C en in de nachten amper nog wat vorst. Toch trekt de winter zich niet erg ver terug. Boven West-Rusland ligt een kanjer van een hogedrukgebied, met een kern van 1055 hPa. Dat houdt de winter stevig in stand boven Oost-Europa en Scandinavië. Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat die winterkou de komende veertien dagen naar ons komt. Alhoewel ook de ensembles soms snel kunnen omslaan. Dat hebben we vorige week ervaren, toen ze vrij eensgezind allusie maakten op écht winterweer. Daar is uiteindelijk weinig van in huis gekomen. Misschien zien we nu het omgekeerde gebeuren, al is dat tot nader order te catalogeren als "hoopvol denken".

De "pluim" voor de volgende 14 dagen: koud van dinsdag tot en met donderdag, daarna kiezen de meeste oplossingen voor vrij zacht tot zeer zacht weer. De koude leden zijn in de minderheid. (bron: weerplaza.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...