donderdag 28 december 2017

Winderige en erg natte jaarovergang op komst

Aan het wisselvallige en winderige weer komt voorlopig geen eind. De westcirculatie blijft op volle toeren draaien en voert de ene na de andere depressiekern aan. Kleine randdepressies kunnen daarbij snel uitdiepen tot venijnige stormkerntjes, zoals we gisteren aan de kust konden ondervinden. Ook de komende week zijn dergelijke ontwikkelingen mogelijk. Even typisch voor een westcirculatie, zijn de schommelingen in de temperatuur: van erg zacht als we ons in de warme sector van de frontale systemen bevinden, tot gevoelig kouder met wat winterse neerslag als we tijdelijk achter het koufront (de beruchte "achterkamer") van de depressies terecht komen. Structureel winterweer hoeven we niet te verwachten.

De weerkaart van deze middag.


De stormdepressie die gisteren nog voor onze kust lag, ligt momenteel tussen Denemarken en Noorwegen. Ze stuurt vandaag koudere, maritiem polaire lucht naar onze regio. Vooral in het oosten kan daarbij winterse neerslag vallen; in onze omgeving blijft het overwegend droog. Vanavond en vannacht profiteren we tijdelijk van een mobiele wig.

Morgen nadert vanuit het zuidwesten een actief frontaal systeem, verbonden aan een complexe depressiekern nabij de Britse Eilanden. In eerste instantie zijn de bovenluchten nog koud en is de wind nog aflandig, waardoor de eerste neerslag valt als smeltende sneeuw. Eventueel kan er een tijdelijk dekje ontstaan, maar toestanden zoals op maandag 11 december hoeven we zeker niet te verwachten. De neerslag gaat al snel over in regen en de temperatuur gaat flink de hoogte in. Ook de wind steekt alweer een tandje bij. Op volle zee wordt het opnieuw stormachtig.


Morgenmiddag zien we hoe vanuit het westen op grotere hoogte zacht lucht binnendringt.


Tijdens het weekend hoeven we niet veel beterschap te verwachten. Zaterdag trekt een warmfront over onze regio. Overdag bevinden we ons in de (grijze) warme sector en stijgt het kwik vlotjes tot 12 graden, wat uiteraard zeer zacht is voor deze tijd van het jaar. Er staat alweer veel wind. Zondag volgt een actief koufront, dat ook maandag (Nieuwjaarsdag) nog over onze regio zou blijven slepen. De jaarovergang wordt dus nat, winderig en zacht.

Ook de eerste dagen van 2018 ziet het er naar uit dat de westcirculatie op volle toeren blijft draaien.

Voor alle details van het weer aan zee kunt u terecht op de website van het Kustweerbericht.

Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag donderdag 28 december 2017


 • Weerbeeld: zon en stapelwolken wisselen elkaar af. Het blijft de hele dag droog.
 • Maximumtemperatuur: 4 à 5°C
 • Wind: 3 Bft uit W tot WZW


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: vanavond is het helder tot licht bewolkt, maar in de loop van de nacht wordt het zwaarbewolkt. Het blijft wel nog droog.
 • Temperatuur: minima rond -1°C.
 • Wind: 2 à 3 Bft uit ZW, krimpend naar Z en toenemend tot 3 à 4 Bft.Morgen vrijdag 29 december


 • Weerbeeld: het is betrokken. Eerst valt er wat natte sneeuw, die eventjes kan blijven liggen. Veel meer dan een centimetertje wordt er niet verwacht. Na de middag regent het. Tegen de avond zijn er tijdelijk enkele opklaringen. In de nacht van vrijdag op zaterdag valt er veel regen.
 • Temperatuur: middagtemperatuur rond 2°C, maar daarna loopt het kwik verder op tot 7°C.
 • Wind: 4 à 5 Bft uit Z, in de namiddag ruimend naar W. (Aan de kust kan het opnieuw hard tot stormachtig waaien)


Zaterdag 30 december 


 • Weerbeeld: 's Ochtends vroeg valt er nog regen. De rest van de dag is het zwaarbewolkt tot betrokken, maar blijft het langere periodes droog. Er staat veel wind. In de nacht van zaterdag op zondag valt er opnieuw veel regen.
 • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 12 à 13°C.
 • Wind: 's Ochtends 3 Bft uit W. Al snel neemt de wind toe tot 5 à 6 Bft, tijdelijk krimpend naar Z. 's Avonds luwt de wind opnieuw tot 3 à 4 Bft.Zondag 31 december 


 • Weerbeeld: het is zwaarbewolkt tot betrokken en het regent vrijwel de hele dag. Neerslaghoeveelheden tussen 10 en 15 mm zijn mogelijk.
 • Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 13°C.
 • Wind: 5 Bft uit ZW, overdag tijdelijk afnemend tot 4 Bft.


Maandag 1 januari


 • Weerbeeld: we zijn achter het koufront in iets minder zachte lucht terecht gekomen. Nu en dan schijnt de zon, maar er vallen ook nog buien.
 • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 8°C.
 • Wind: 4 à 5 Bft uit ZW, ruimend naar W en afnemend tot 3 Bft.


Verdere vooruitzichten (dinsdag 2 januari tot en met zaterdag 6 januari)

Eerst staat er nog een overduidelijke westcirculatie. Op het einde van de periode ontstaat er mogelijk een hogedrukrug boven de noordelijke Atlantische Oceaan, waardoor de hoogstestroming wat meer noordwest zou worden. Het blijft erg wisselvallig en winderig, met maxima eerst rond 10°C (of zelfs hoger) en later rond 6°C. Op het einde van de periode wordt de kans op lichte nachtvorst wat groter.


Kans op natuurijs


Er vormt zich voorlopig geen natuurijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...