zaterdag 2 december 2017

IJzige mist maakt tijdelijk plaats voor zachter weer

De meteorologische winter is op 1 december begonnen en in grote delen van Oost-Vlaanderen ging dat gepaard met lichte vorst en een plaatselijk sneeuwdek. In Drongen was dat een centimeter of 2, maar in de omgeving van Haaltert lag er tot 8 cm sneeuw. De voorbije nacht werd de vorst in onze omgeving wat getemperd door de dichte mist, met minima uiteindelijk tot -3°C. In de provincie Antwerpen vroor het lokaal matig (kouder dan -5°C). Vandaag blijft het nog vrij koud, maar vanaf vannacht wordt het tijdelijk zachter.

Zo zag onze tuin in Drongen er gistermiddag uit: een stralende zon boven een dun sneeuwlaagje.


December begint dus licht winters, maar dat is maar klein bier in vergelijking met bijvoorbeeld december 2010. Toen lag er op 2 december in Drongen bijna 10 cm sneeuw en kwam het kwik overdag niet hoger dan -4,3°C. Op 3 december 2010 bedroeg het etmaalgemiddelde -7°C. We hadden toen al een reeks van 5 ijsdagen achter de rug. De onheilspellende langetermijnverwachtingen over een koude december die de populaire media weer eens menen te moeten publiceren, nemen we dus maar met een ferme korrel zout. Het kan veel kouder dan het kwakkelweertje dat we nu meemaken.


Ook vanuit de ruimte was het lokale sneeuwdek boven Oost-Vlaanderen gisteren mooi te zien.


De komende dagen pakt de vorst opnieuw zijn biezen. Het warmfront van een depressiekern voor de Noorse kust bereikt vannacht onze kust en trekt heel langzaam landinwaarts. Op grotere hoogte (850 hPa) zien we de temperatuur oplopen van -7°C deze voormiddag tot -1°C morgenochtend. In de loop van de nacht loopt de temperatuur dus op. Morgen overdag bevinden we ons in de warme sector, in de late namiddag volgt het koufront, maar dat is nauwelijks actief. Achter dit front ruimt de wind opnieuw naar het noordwesten, maar de aangevoerde luchtmassa komt, met een ommetje over de Britse Eilanden, van het subtropische deel van de Atlantische Oceaan.

Dinsdag zien we een hogedrukkern zich vestigen boven het westen van Frankrijk. De wind draait daardoor bij ons naar de westelijke sector. De nabijheid van de hogedrukkern onderdrukt wel de neerslagkansen.

Woensdag verplaatst de hogedrukkern zich verder naar de westelijke Middellandse Zee. De wind krimpt verder naar het zuidwesten en op 850 hPa (ongeveer 1500 meter) loopt de temperatuur op tot +5°C. Dat is een stijging van 13°C ten opzichte van vandaag. In die zuidwestelijke stroming trekt ook een actief frontaal systeem mee, dat ons waarschijnlijk donderdag bereikt.

Het zachte weer lijkt maar tijdelijk te zijn. Het lijkt erop dat er zich in de tweede helft van de komende week opnieuw een hogedrukrug vormt boven de noordelijke Atlantische Oceaan, met een depressie boven de Noordzee of het zuiden van Scandinavië. De straalstroom duikt dan opnieuw onder ons door en we komen dus onder een trog met koude bovenluchten terecht. De kans is groot dat het wat koudere en gure weertype dan terugkeert (zie langetermijnverwachting onderaan deze bijdrage).

Ook volgens het Amerikaanse GFS-model zou de straalstroom vrijdag opnieuw onder ons door trekken. We komen dan in een trog met koude bovenluchten terecht.


De concrete weersverwachting voor de regio van Gent:

Vandaag zaterdag 2 december 2017


 • Weerbeeld: de dag begint met hardnekkige mist, die een hele tijd kan blijven hangen en later overgaat in lage bewolking. Het is erg twijfelachtig of de zon erin zal slagen om deze grijze troep te verdrijven.
 • Maximumtemperatuur: zolang de mist blijft hangen, blijft het lichtjes vriezen. Waarschijnlijk wordt het niet veel warmer dan +1°C.
 • Wind: eerst vrijwel windstil, later een zwak windje (1 à 2 Bft) uit de zuidelijke sector.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met in het tweede deel van de nacht  nu en dan wat motregen.
 • Temperatuur: minima rond -1°C in het eerste deel van de nacht. Later loopt de temperatuur lichtjes op.
 • Wind: 2 à 3 Bft uit ZW.


Morgen zondag 3 december


 • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan wat motregen. 
 • Temperatuur: middagtemperatuur rond 3°C, maar 's avonds loopt de temperatuur verder op tot 7°C.
 • Wind: eerst 3 Bft uit WZW. Na de middag ruimt de wind naar W tot NW, maar neemt ook in kracht af tot 1 à 2 Bft.


Maandag 4 december


 • Weerbeeld: zon en wolken wisselen elkaar af. Het blijft de hele dag droog.
 • Temperatuur: minima rond 4°C, maxima rond 8°C.
 • Wind: 2 Bft uit W.


Dinsdag 5 december


 • Weerbeeld: enkele opklaringen en hardnekkige wolkenvelden wisselen elkaar af. Het blijft de hele dag droog.
 • Temperatuur: minima rond 4°C, maxima rond 7°C.
 • Wind: 2 Bft uit WZW.


Woensdag 6 december


 • Weerbeeld: er verandert weinig aan het weerbeeld. Wolken en zon wisselen elkaar af en het blijft droog. Ook in de temperatuur zit er niet veel variatie.
 • Temperatuur: minima rond 3°C, maxima rond 7°C. Wat lichte grondvorst tijdens de nacht is op het platteland mogelijk.
 • Wind: 4 Bft uit ZZW.

Verdere vooruitzichten (donderdag 7 december tot en met maandag 11 december)


Na de doortocht van een actief front op donderdag, lijken we de meeste kans te maken op een noordwestelijke stroming. Het wordt opnieuw wisselvallig en het gemiddelde van de berekeningen voor de maxima daalt van 9°C op donderdag naar 3°C. Uiteraard is er wel nog een grote spreiding in de berekende waarden. De kans op vorst tijdens de nachten stijgt vanaf het weekend naar 50 à 75 procent. Er is een kleine kans (minder dan 10 procent) op ijsdagen. Ook de kans op winterse neerslag neemt opnieuw toe.

Kans op natuurijs


Het dunne vliesje ijs dat er nu her en der ligt, verdwijnt opnieuw. Of eventuele nachtvorst vanaf volgend weekend voor natuurijs zal zorgen, is momenteel nog niet in te schatten.

Vanaf vrijdag keert het gure weertype waarschijnlijk terug en neemt de kans op vorst en winterse neerslag weer toe. (Bron grafiek: weerplaza.nl)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...