donderdag 14 december 2017

Trog met koude bovenluchten verdwijnt naar het oosten.

De trog met koude bovenluchten die ons nu al een hele tijd guur en soms winters weer bezorgde, verdwijnt stilaan naar het oosten. Dat betekent dat de winterse kantjes van ons weerbeeld vanaf het weekend tijdelijk verdwijnen. In de plaats komt een zuidelijk gelegen hogedrukgebied. Dat zorgt bij ons voor een zuidwestelijke stroming, die begin volgende week subtropische in plaats van polaire lucht aanvoert. 

De weerkaart van deze middag.


Vandaag bevindt de trog zich wel nog boven onze omgeving. Een depressiekern tussen Schotland en Noorwegen voert met een ommetje over Ierland maritiem polaire lucht naar onze regio aan. Komende nacht trekt daarbij een actief occlusiefront over onze omgeving. Er komt dus nog wat water bij, wat niet meteen goed nieuws is voor de regio's die nu al kampen met beginnende overstromingen.

Morgen ligt de opvullende depressiekern boven Nederland en gaat de wind bij ons uit de noordelijke sector waaien. Omdat de gesloten isobarenstructuur om deze secundaire kern verdwijnt, kan de wind niet tijdelijk vanuit het oosten of noordoosten gaan waaien. Een herhaling van de sneeuwsituatie van maandag zit er dus niet in, maar een paar (natte)sneeuwbuien zijn wel mogelijk.

Zaterdag begint het hogedrukgebied van de Azoren door te schuiven naar het zuiden van Europa. De trog verdwijnt zoals gezegd naar het oosten en de wind krimpt bij ons geleidelijk naar de westelijke sector. De winterse buien verdwijnen in de loop van het weekend.

Maandag ligt de kern van het hogedrukgebied nog niet dicht genoeg in onze buurt om actieve storingen weg te houden. Een frontaal systeem dringt door tot onze omgeving, maar ook op grotere hoogte is de lucht nu afkomstig van subtropische breedtes. Winterse neerslag maakt dus geen kans meer. Van guur en koud decemberweer is dan (al dan niet tijdelijk) geen sprake meer.

Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag donderdag 14 december 2017


 • Weerbeeld: zon en winterse buien wisselen elkaar af.
 • Maximumtemperatuur: 5°C
 • Wind: 3 à 4 Bft uit W tot ZW.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: eerst vrij helder en droog, later bereikt het occlusiefront onze omgeving met regen en natte sneeuw. De kans is klein (minder dan 10 procent volgens het Europese weermodel) dat de natte sneeuw blijft liggen.
 • Temperatuur: minima waarschijnlijk rond +1°C, maar bij langdurige opklaringen is een graadje vorst mogelijk. Aan de grond verspreide vorst in het eerste deel van de nacht.
 • Wind: 3 Bft uit ZZW, ruimend naar WZW.


Morgen vrijdag 15 december


 • Weerbeeld: er vallen winterse buien, met tussendoor enkele korte opklaringen.
 • Temperatuur: maxima rond 4°C.
 • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting, met een voorkeur voor de noordelijke sector.

Zaterdag 16 december


 • Weerbeeld: zon en winterse buien wisselen elkaar af. De opklaringen zijn breder en langduriger dan op vrijdag.
 • Temperatuur: minimum 0 à -1°C, maximum 5°C.
 • Wind: 2 à 3 Bft uit WNW.


Zondag 17 december


 • Weerbeeld: eerst is het vrij zonnig, met nog een kleine kans op een bui. In de loop van de namiddag en avond neemt de bewolking toe. Dat is de voorbode van een regenzone die ons 's avonds laat of 's nachts bereikt.
 • Temperatuur: minima rond 1°C, maxima rond 6°C. 
 • Wind: 2 Bft uit WZW, krimpend naar ZZW en tegen de avond toenemend tot 4 Bft.


Maandag 18 december


 • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken. 's Ochtends valt er waarschijnlijk nog regen, maar in de loop van de dag wordt het droog (de exacte timing is nog onzeker). Het wordt gevoelig zachter, want hoewel de wind vanuit het westnoordwesten waait, voert hij van oorsprong subtropische lucht aan.
 • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 9°C.
 • Wind: 4 Bft uit WNW.

Verdere vooruitzichten (dinsdag 19 december tot en met zaterdag 23 december)

Er ligt eerst een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa. Later in de periode zou dat volgens het ensemblegemiddelde de neiging hebben om zich opnieuw terug te trekken op zijn vertrouwde stek bij de Azoren. We maken dus de meeste kans op vrij zacht weer voor de tijd van het jaar. De nabijheid van de hogedrukkern zorgt ook voor overwegend droog weer. De kans op winterse toestanden is voorlopig erg klein.

Kans op natuurijs


Er vormt zich voorlopig geen natuurijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...