maandag 18 december 2017

De Warmste Week doet haar naam alle eer aan

Nadat we vorige week eventjes mochten proeven van de winter, verdwijnt dat winterweer in aanloop naar de kerstvakantie volledig van de weerkaarten. Het wordt de komende week zelfs erg zacht voor de tijd van het jaar. De maxima liggen geregeld rond 10°C, dat is ongeveer 5 graden boven het langjarige gemiddelde. De minima rond 8°C op donderdag zijn zelfs ruim 7 graden meer dan de norm voor de tweede helft van december. De Warmste Week doet haar naam dus alle eer aan.

De temperatuurpluim laat er geen twijfel over: van de winter is de komende week geen spoor te bekennen.


Een hogedrukgebied met kern boven Portugal breidt zich vandaag uit in noordelijke richting. Dat betekent voor ons het einde van het natte weer van de voorbije weken. Deze ochtend sterven de laatste buien uit en ook komende nacht en morgen krijgen we droog weer.
Morgen heeft het hogedrukgebied een tweede kern ontwikkeld, boven Bretagne. De wind valt dan in onze omgeving bijna volledig weg. Dat betekent ook dat nevel en mist om de hoek komen loeren.

Woensdag ligt de hogedrukkern nog altijd vlak ten zuiden van onze omgeving, maar een verzwakt warmfront kan toch doordringen tot Vlaanderen. Neerslag valt er nauwelijks of niet, maar lage wolken en mist kunnen dan wel erg hardnekkig zijn. De aangevoerde luchtmassa is subtropisch. We krijgen dus zacht weer voor de tijd van het jaar.

In de loop van donderdag trekt het hogedrukgebied zich wat naar het zuidwesten terug, waardoor de kern opnieuw boven de Atlantische Oceaan komt te liggen. Rond de middag bereikt een koufront vanuit het noorden onze regio. Dat klinkt alsof het een pak kouder kan worden, maar dat is niet het geval. Achter dit koufront bevindt zich immers nog altijd een luchtmassa die subtropisch is van oorsprong en via een ommetje over de Britse Eilanden naar onze regio wordt gestuurd.

Vrijdag en waarschijnlijk ook de dagen daarna blijven we in een westelijke stroming met warme bovenluchten (tussen 0 en +6 op 850 hPa). Van winterweer is in onze omgeving de komende week dus absoluut geen sprake meer.

Het weerbericht voor de regio Gent:


Vandaag maandag 18 december 2017


 • Weerbeeld: de laatste buitjes zijn deze ochtend weggetrokken naar het zuiden. De rest van de dag blijft het droog en krijgen we soms brede opklaringen.
 • Maximumtemperatuur: 8°C
 • Wind: 3 à 4 Bft uit NNW.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog. In de loop van de nacht ontstaat er nevel en plaatselijk ook mist.
 • Temperatuur: minima rond 2°C in het stadscentrum en rond 0° op het platteland. Lokale vorst aan de grond.
 • Wind: 2 Bft uit NNW, krimpend naar W.


Morgen dinsdag 19 december


 • Weerbeeld: na het verdwijnen van het ochtendgrijs wisselen zonnige en bewolkte perioden elkaar af. Het blijft de hele dag droog.
 • Temperatuur: maxima rond 6 à 7°C.
 • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit WZW tot ZW.

Woensdag 20 december


 • Weerbeeld: het is de hele dag zwaarbewolkt, maar meestal droog. Vooral na de middag is er kans op nu en dan wat motregen. In de warme sector loop het kwik nog wat verder op.
 • Temperatuur: minimum rond 4°C. Maxima rond 10°C. 
 • Wind: zwak (1 Bft) uit W tot ZW.


Donderdag 21 december


 • Weerbeeld: meestal betrokken met nu en dan regen. Grote neerslaghoeveelheden worden er niet verwacht (0,5 tot 1 mm).
 • Temperatuur: het is  's ochtends erg zacht, met minima rond 8°C. Er zit weinig beweging in het kwik, want de maxima liggen rond 10°C.
 • Wind: 2 Bft uit WZW.


Vrijdag 22 december


 • Weerbeeld: enkele buien en opklaringen wisselen elkaar af.
 • Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 9°C.
 • Wind: 2 à 3 Bft uit WZW tot W.


Verdere vooruitzichten (zaterdag 23 december tot en met woensdag 27 december)

Tussen een moederdepressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan en een hogedrukgordel ten zuiden van onze omgeving, staat er bij ons een westelijke tot zuidwestelijke stroming. De aangevoerde luchtmassa is eerst nog subtropisch, later waarschijnlijk gematigd maritiem polair. Na enkele droge dagen wordt het opnieuw wisselvalliger. De maxima liggen eerst rond 10°C, later waarschijnlijk rond 8°C. De kans op nachtvorst is erg klein.


Kans op natuurijs


Er vormt zich voorlopig geen natuurijs.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dorian en Gabrielle druppelen uit boven ons hoofd

Zowel morgen woensdag als vrijdag krijgen we een beetje regen en wat wind te verwerken. Alles behalve uitzonderlijk, ware het niet dat het t...