zaterdag 9 december 2017

Gevaarlijke zondag met sneeuw en zware windstoten


Morgen zondag wordt op weergebied een uitzonderlijke dag. We beginnen 's ochtends met sneeuwval. De temperatuur schommelt eerst nog rond het vriespunt, waardoor de sneeuw blijft liggen. Er kan zich een dek vormen van meerdere centimeters, ook in het westen van Vlaanderen. Geleidelijk begint ook de wind aan te spannen. Rond de middag draait de wind van het zuiden naar het westen, waardoor er plots veel zachtere lucht binnenstroomt. De sneeuw gaat over in regen en het sneeuwdek begint weg te dooien. De wind neemt nog verder in kracht toe. Er komt storm op zee en ook in het binnenland kunnen de rukwinden erg fel uithalen, tot 80 à 100 km/u. Na de tijdelijke verzachting op zondagavond, wordt het maandag opnieuw kouder en is het zeker niet uitgesloten dat er opnieuw (natte) sneeuw dwarrelt.

Morgenmiddag ligt de depressiekern boven het zuidelijke deel van de Noordzee.


De veroorzaker van dit onstuimige weer is een depressiekern die momenteel zelfs nog moet ontstaan. Dat gebeurt zo rond de middag, ten zuidwesten van IJsland. De kern diept zich snel uit (explosieve cyclogenese, in vaktaal) en ligt morgenvoormiddag boven Ierland. De wind draait daardoor bij ons naar het zuidoosten en komt dus vanover land. De bovenluchten zijn dan nog altijd vrij koud: -25°C op 500 hPa (5000 meter hoogte) en -5°C op 850 hPa (1200 meter). Daardoor valt de eerste neerslag als sneeuw.

Morgenmiddag ligt de depressiekern al boven de zuidelijke Noordzee. Ze is dan verder uitgediept tot 975 hPa. De wind ruimt van het zuiden naar het westen en gaat dus vanover zee waaien. In de onderste luchtlagen wordt meteen veel zachtere lucht aangevoerd en omdat het hard waait, gaat dit erg snel. Ook de bovenluchten worden minder koud. Morgenmiddag is de temperatuur op 850 hPa al licht positief. De sneeuw gaat dus over in regen.

Ten zuiden van de depressiekern staat een klein maar venijnig windveld. Op het Belgische deel van de Noordzee komt een volle storm te staan (9 Bft) uit WZW tot WNW. De wind beukt ook met volle kracht op de kust in, met een stormachtige 8 Bft. In de regio van Gent neemt de wind tegen de avond toe tot 6 Bft. Op volle zee zijn er rukwinden tot 120 km/u, langs de kust tot 100 km/u en in het binnenland van 80 à 100 km/u. Als er op dat ogenblik nog natte (en dus zware) sneeuw op de bomen zou liggen, kan dat gevaarlijke situaties opleveren.

De temperatuur loopt morgen op van 1°C in de ochtend tot 7°C 's avonds.

In de nacht van morgen op maandag komen we tijdelijk in een zadelgebied terecht tussen de wegtrekkende depressiekern en een nieuw exemplaar boven Frankrijk. Het wordt dan eventjes bedrieglijk rustig weer. De wind valt tijdelijk weg, maar neemt maandagmiddag al snel weer toe. 's Avonds waait het alweer stormachtig op zee. De wind komt maandag uit het oosten tot noordoosten. In principe verwacht je dan sneeuw, maar de vorige depressie heeft veel zachte lucht naar onze omgeving gepompt. De temperatuur op 850 hPa ligt maandagmiddag rond 0°C, de temperatuur op 2 meter rond +3°C. Dat maakt het kantje-boordje, maar het is zeker niet uitgesloten dat we ook maandag (natte) sneeuw zien dwarrelen.

Dinsdag ligt de tweede depressiekern boven Nederland en trekt ze weg naar Duitsland. De wind draait opnieuw naar het noordwesten. Het blijft aan de koude kant en er kunnen nog enkele winterse buien vallen.
Vanaf woensdag zouden we dan (al dan niet tijdelijk) in een klassieke westcirculatie terecht komen. Het wordt dan minder koud en geregeld passeren er neerslagzones.

De gedetailleerde verwachting voor de kust vind je op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag zaterdag 9 december 2017


 • Weerbeeld: opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af. Het blijft de hele dag droog.
 • Maximumtemperatuur: 4°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit W, krimpend naar ZW.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: het wordt betrokken, maar het blijft voorlopig nog droog.
 • Temperatuur: minima rond 0 à -1°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, verder krimpend naar Z.

Morgen zondag 10 december


 • Weerbeeld: betrokken met sneeuw. Tegen de middag gaat de sneeuw over in regen en begint het sneeuwdek weg te dooien. De hele avond en nacht vallen er nog regenbuien.
 • Temperatuur: maxima rond 7°C.
 • Wind: 's ochtends 4 Bft uit ZO, tegen de middag ruimen naar Z en na de middag verder ruimend naar WZW. 's Avonds staat er 6 Bft ui ZW tot WZW met zware rukwinden tot 80 en plaatselijk zelfs 100 km/u. In de nacht van morgen op maandag valt de wind vrijwel volledig weg.

Maandag 11 december


 • Weerbeeld: onzeker. Betrokken met regen die opnieuw kan overgaan in smeltende sneeuw.
 • Temperatuur: de hele tijd schommelt de temperatuur rond 3°C. De zachtere lucht is vlak in de buurt, maar het is niet zeker of die onze regio kan bereiken. Bij langdurige natte sneeuw kan de temperatuur zelfs dalen tot vlak boven het vriespunt.
 • Wind: 2 Bft uit ONO, krimpend naar NNO en toenemend tot 4 Bft.

Dinsdag 12 december


 • Weerbeeld: opklaringen en enkele winterse buien wisselen elkaar af.
 • Temperatuur: minima rond +1°C, maxima rond +5°C. Ook voor deze dinsdag is de verwachting nog vrij onzeker.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit WNW, krimpend naar WZW.


Woensdag 13 december


 • Weerbeeld: een regenzone trekt in de loop van de dag over onze regio. Ervoor en erna zijn er ook enkele opklaringen. Het is nog altijd vrij winderig.
 • Temperatuur: minima rond +2°C, maxima rond 8°C.
 • Wind: 4 à 5 Bft uit ZW.

Verdere vooruitzichten (donderdag 14 december tot en met maandag 18 december)

We blijven in een westelijke tot noordwestelijke hoogtestroming. De aangevoerde lucht is meestal maritiem polair van oorsprong. Geregeld trekken er neerslagzones over, gevolgd door mobiele wiggen. De temperatuur varieert tussen normaal en iets te koud voor de tijd van het jaar, met maxima meestal tussen +4 en +7°C. Er is een kleine kans op nachtvorst.

Kans op natuurijs


Ondanks het wat koudere weertype is de kans op de vorming van natuurijs voorlopig heel erg klein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...