vrijdag 22 december 2017

Rustige en grijze weer verdwijnt begin volgende week

Volgende week lijkt er een einde te komen aan het grijze, miezerig en vrijwel windstille weer. De kans op een opklaring wordt vanaf vandaag al iets groter, maar we moeten waarschijnlijk tot maandag wachten voor we de zon voor een wat langere periode te zien krijgen. Keerzijde van de medaille is dat we vanaf dinsdag tussen de zonnige momenten door ook rekening moeten houden met neerslagzones en buien. Er komt dus wat meer afwisseling in het weerbeeld. Het wordt vanaf volgende week ook wat minder zacht, maar winterse perikelen zijn er niet in het vooruitzicht.

De weerkaart voor deze middag.


Het sombere, grijze en miezerige weer hebben we te danken aan het Azorenhoog dat een vrij noordelijke positie heeft ingenomen. De luchtdruk is in onze omgeving hoog, maar helaas zitten er ook enkele restanten van fronten ingevangen in het hogedrukgebied. Die zorgen voor erg veel vocht in de onderste luchtlagen, met de bekende gevolgen: lage wolken, nevel, mist en motregen. Een dergelijk oud front trekt vandaag vanuit Nederland over onze regio. Daardoor neemt de kans op mist weer wat toe.

Morgen kruipt het hogedrukgebied wat verder het Europese vasteland op, ter hoogte van Frankrijk. Frontale resten worden dan wat verder uit onze buurt gehouden. De kans op motregen neemt af, die op een korte opklaring neemt toe. Ook de wind begint in kracht toe te nemen, waardoor de mist oplost.

Zondag en maandag (kerstavond en Kerstdag) splitst het hogedrukgebied zich op in twee: de ene kern neemt zijn vertrouwde positie in nabij de Azoren, de andere vestigt zich boven de Middellandse Zee. De wind draait naar het zuidwesten en neemt verder in kracht toe. Zondag is nog een zwaarbewolkte tot betrokken dag, maar maandag krijgen we vooral na de middag de zon te zien. Het blijft beide dagen droog.

Dinsdag (tweede kerstdag) trekt een koufront over onze regio, gevolgd door een occlusie. Tussendoor zit een drogere periode met opklaringen. Een exacte timing van de neerslagzones is voorlopig nog niet mee te geven. Het frontaal systeem is verbonden aan een complex lagedrukgebied, met diverse grondkernen. Dat maakt ook de windverwachting voorlopig nog erg onzeker, maar het kan behoorlijk winderig worden.

Op de langere termijn lijkt de westcirculatie op volle toeren te draaien, waarbij de straalstroom wel vrij zuidelijk loopt. Er komt dus meestal gematigde maritieme lucht onze omgeving uit. Het blijft wisselvallig en soms winderig. De kans op winterweer is erg klein.

De t2m-pluim voor Gent van 24/12 t.e.m. 29/12 (bron: Kachelmanwetter.de)


Voor wat het waard is: de experimentele maandverwachting van ECMWF ziet tot en met 20 januari 2018 geen winterweer opduiken. Integendeel zelfs: het weermodel verwacht voor de eerste helft van januari een gemiddelde temperatuur die in onze omgeving 3 graden boven het langjarig gemiddelde ligt.Het weerbericht voor de regio Gent:


Vandaag vrijdag 22 december 2017


 • Weerbeeld: eerst betrokken met nu en dan wat motregen. Na de middag blijft het overwegend droog en priemt de zon mogelijk even door de wolken, maar tegelijk neemt ook de kans op mist weer toe.
 • Maximumtemperatuur: 9 à 10°C
 • Wind: zwak (2 Bft) uit de westelijke sector. Later vrijwel windstil.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: betrokken maar droog en mistig. Tegen de ochtend neemt de wind toe, waardoor de mist begint op te lossen.
 • Temperatuur: minima rond 7°C.
 • Wind: eerst 1 en later 2 Bft uit W tot ZW.Morgen zaterdag 23 december


 • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken. Meestal droog, maar nu en dan een beetje motregen. De zon kan heel kort eventjes door de wolken priemen. Nevel en mist verdwijnen door de aantrekkende wind.
 • Temperatuur: maxima rond 10°C.
 • Wind: 3 Bft uit WZW.


Zondag 24 december (kerstavond)


 • Weerbeeld: kerstavond wordt opnieuw een sombere en grijs dag. Het blijft wel overwegend droog, met hooguit nu en dan een beetje lichte motregen. De kans op een opklaring is klein.
 • Temperatuur: er zit nauwelijks beweging in het kwik. De temperatuur schommelt de hele tijd rond de 9 à 10°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW.Maandag 25 december (Kerstdag)


 • Weerbeeld: Kerstdag begint grijs, maar in de loop van de dag probeert de zon meer en meer door de wolken te breken. Het blijft de hele dag droog.
 • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 9°C. Tegen de avond is het kwik gedaald tot 6°C.
 • Wind: 4 Bft uit ZW, krimpend naar Z


Dinsdag 26 december


 • Weerbeeld: er passeren twee neerslaggebieden. De timing is nog onzeker, maar voorlopig ziet het er naar uit dat de eerste neerslagzone ons in de vroege ochtend bereikt. Daarna volgt een drogere periode met opklaringen, 's Avonds volgt dan de tweede (en actievere) regenzone. Deze timing is wel nog met het nodige voorbehoud.
 • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 7°C.
 • Wind: 4 à 5 Bft uit Z, ruimend naar ZW.


Verdere vooruitzichten (woensdag 27 december tot en met zaterdag 31 december)

We zien een klassieke drukverdeling op de weerkaarten: een complexe depressie nabij Schotland en een hogedrukgordel van de Azoren tot over de Middellandse Zee. We krijgen dus een westelijke stroming die maritiem polaire lucht aanvoert. Het is wisselvallig en vaak winderig, met maxima die meestal rond 9°C liggen. De minima liggen gemiddeld rond 4°C. De kans op nachtvorst en winterse neerslag is erg klein.


Kans op natuurijs


Er vormt zich voorlopig geen natuurijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...