zondag 31 december 2017

Op woensdag opnieuw veel wind, daarna een "Scandi-hoog"

De ene na de andere Atlantische depressiekern blijft koers zetten richting Europa. Het is dus een komen en gaan van windvelden en neerslagzones. Vanaf het midden van de nieuwe week kan de wind wat meer de noordelijke of zelfs oostelijke sector opzoeken, maar een totaal gebrek aan koude in de brongebieden zorgt ervoor dat dit bij ons geen winterse taferelen oplevert.

Deze middag trekt een (dubbel) koufront over onze regio.


Vandaag is het een depressiekern nabij Schotland die ons weer bepaalt. Het dubbel koufront van dit lagedrukgebied bereikt kort na de middag de regio van Gent, met veel regen en rukwinden tot 70 km/u. Na het koufront volgt een mobiele wig, zodat de Nieuwjaarsnacht grotendeels droog verloopt.

Morgen, op Nieuwjaar, hebben wij meer geluk dan het westen van Frankrijk. Een venijnige randdepressie trekt van Normandië naar het Franse binnenland. Ten zuiden van deze kern staat er erg veel wind, want de drukgradiënt tussen de depressiekern en het hogedrukgebied boven het zuiden van Spanje is erg groot. Ten noorden van de kern, in onze omgeving dus, is de drukgradiënt tussen de kern van de randdepressie en de kern van de moederdepressie uiteraard veel kleiner, en staat er dus ook veel minder wind.

Dinsdagochtend volgt een nieuwe mobiele wig, maar dinsdagmiddag bereikt een warmfront onze regio. Het blijft dus uiterst wisselvallig.

Op woensdag moeten we allicht opnieuw rekening houden met veel wind. Boven de Noordzee ontwikkelt zich een secundaire depressiekern, die vlak ten noorden van ons zou trekken. In dat geval komt er opnieuw veel wind te staan. Het gedrag en de ontwikkeling van deze kleine kernen is vrij onvoorspelbaar. Het is een situatie om de komende dagen goed in de gaten te houden.

Al enkele dagen zien we in de weermodellen de neiging tot de vorming van een hogedrukrug op de noordelijke Atlantische Oceaan vanaf donderdag. De kans dat de wind dan (al dan niet tijdelijk) naar de noordelijke tot oostelijke sector draait, neemt toe. Dat betekent niet dat we meteen winterweer hoeven te verwachten. De wintergrens is erg ver teruggedrongen, tot een stuk voorbij de Oeral. Een eventuele oostenwind voert dus gewoon deze zachte lucht uit het oosten terug naar onze omgeving. Alleen in het noorden van Scandinavië is het halfweg komende week behoorlijk koud, maar deze kou geraakt voorlopig niet tot onze omgeving.

Een oostenwind betekent ook in de winter niet noodzakelijk winterkou. Als hangt af van het brongebied en dat is in dit geval Noord-Afrika.


De verwachting voor de kust staat zoals altijd op de website van het Kustweerbericht.

Het weerbericht voor de regio Gent:


Vandaag zondag 31 december 2017


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan regen. Kort na de middag trekt een koufront over met hevige neerslag en rukwinden. Daarna wordt het tijdelijk droger.
  • Maximumtemperatuur: 13°C (al voor de middag bereikt). Na de passage van het koufront koelt het wat af.
  • Wind: 5 à 6 Bft uit ZZW, met rukwinden tot 70 km/u. In de namiddag (na de passage van het koufront) neemt de wind iets in kracht af.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: in de loop van de nacht krijgen we brede opklaringen. Er is een kleine kans op een bui.
  • Temperatuur: minima rond 5 à 6°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZW. Rond middernacht neemt de wind tijdelijk in kracht toe tot 5 à 6 Bft, daarna zwakt hij weer af tot 4 Bft.



Morgen maandag 1 januari


  • Weerbeeld: vroege vogels (of late nachtbrakers) kunnen nog enkele opklaringen zien, maar al snel wordt het betrokken. De meeste neerslag valt vanaf de late namiddag (etmaaltotaal 5-10 mm). De maxima boeten 5 graden in ten opzichte van zondag. Officieel heet dat dan "gevoelig kouder", maar 8°C is uiteraard nog altijd erg zacht voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: maxima rond 8°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZW, krimpend naar Z. Na de middag mogelijk een periode met erg weinig wind (als we ons vlak bij de kern van de randdepressie bevinden; zie inleiding).


Dinsdag 2 januari


  • Weerbeeld: we beginnen de dag met enkele opklaringen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. Het tweede deel van de dag valt er regen (etmaaltotaal 3-7 mm)
  • Temperatuur: vrijwel de hele dag schommelt het kwik rond 6 à 7°C. 's Avonds laat wordt het wat zachter.
  • Wind: eerst 3 Bft uit WZW, later 4 à 5 Bft uit ZZW.



Woensdag 3 januari


  • Weerbeeld: wolken en opklaringen wisselen elkaar af. Vooral voor de middag valt er lokaal nog een bui, na de middag is het overwegend droog.
  • Temperatuur: 's ochtends vroeg 11°C, maar in de loop van de dag daalt het kwik tot 7°C.
  • Wind: erg winderig, met 6 Bft uit WZW en rukwinden tot 85 km/u in de regio Gent. 



Donderdag 4 januari


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen (etmaaltotaal 6-12 mm)
  • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 9°C.
  • Wind: de wind neemt tijdelijk af tot 3 Bft uit ZZW, maar neemt later op de dag weer toe tot 4 à 5 Bft.


Verdere vooruitzichten (vrijdag 5 januari tot en met dinsdag 9 januari)

Er ligt een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië. Helaas voor de winterliefhebbers is dit hogedrukgebied verbonden met een anticycloon boven de regio van de Zwart Zee. Daardoor voert een oostelijke stroming bij ons lucht aan die oorspronkelijk uit Egypte en Libië komt, een regio waar ook deze tijd van het jaar de zonnekloppers en warmtezoekers talrijker zijn dan de natuurijsschaatsers. Op het einde van de periode zou de hoge luchtdruk zich verder terugtrekken naar het oosten, waardoor we opnieuw in een zuidwestelijke stroming terecht zouden komen. Deze ontwikkeling blijft uiteraard nog onzeker.


Kans op natuurijs


Er vormt zich voorlopig geen natuurijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten