dinsdag 26 december 2017

Typische westcirculatie met morgen storm op zee

We zijn in een typische westcirculatie terecht gekomen; een luchtdrukverdeling die je als natuurijsliefhebber eind december absoluut niet graag op de weerkaarten ziet staan. Van echt winterweer is de komende tien dagen geen sprake. In de achterkamer van een depressie kan er wel eens wat winterse neerslag of natte sneeuw vallen, maar dat is altijd maar van korte duur. De kans op stormweer is in een westcirculatie veel groter. Daar kunnen ze morgen aan de kust al van meespreken.


Het hogedrukgebied dat ons de vorige week rustig en zacht, maar ook erg grijs weer bezorgde, heeft zich teruggetrokken boven de Azoren en Noord-Afrika. Vandaag profiteren we eventjes van een mobiele wig tussen twee lagedrukgebieden in. Voor het eerst sinds lang krijgt de zon daardoor de nodige ruimte. De aangevoerde luchtmassa is ook wat koeler, want maritiem polair van oorsprong.

Morgenavond ligt een klein, maar erg venijnig stormveld op de zuidelijke Noordzee.


Ten westen van Ierland ligt momenteel een depressiekern, die zicht snel verder uitdiept en naar het oosten trekt. Rond middernacht ligt ze boven Engeland, morgenmiddag voor de Belgische en Nederlandse kust. Dat betekent dat het komende nacht flink waait uit de zuidelijke sector, dat de wind in de voormiddag tijdelijk afzwakt, maar in de namiddag (op zee) en 's avonds (langs de kust en in het binnenland) plots sterk toeneemt. Op volle zee staat er morgennamiddag een storm (9 Bft) uit NNW, met rukwinden tot 110 km/u. Aan de kust gaat het morgenavond tijdelijk stormachtig waaien (8 Bft) uit NNW, met rukwinden tot 100 km/u. In de regio van Gent staat er morgenavond een krachtige wind (6 Bft) uit NW, met rukwinden tot 70 km/u. Erg lang duurt het allemaal niet. Rond middernacht is de wind overal alweer flink afgenomen.


Na de doortocht van de depressiekern blijft de wind donderdag wel uit de noordwestelijke sector waaien. Op grotere hoogte stroomt er koudere lucht binnen: tot -7°C op 850 hPa. Dat betekent dat er enkele winterse buien kunnen vallen.

Vrijdag nadert er vanuit het zuidwesten een occlusiefront, verbonden aan een nieuw lagedrukgebied nabij Schotland. De bovenlucht is nog altijd vrij koud (vrijdagochtend -6°C op 850 hPa). De wind krimpt tijdelijk naar de zuidelijke sector en wordt dus aflandig. Daardoor kan er vrijdag eerst natte sneeuw vallen, die tijdelijk blijft liggen. Het Europese weermodel verwacht een tijdelijk sneeuwdek van 1 à 2 cm voor het westen van Vlaanderen. Later op de dag warmen de bovenluchten op (tot +6°C op 850 hPa) en ruimt de wind naar het westen. De sneeuw verdwijnt dan alweer.

Tijdens het eindejaarsweekend komen er alweer een aantal Atlantische depressiekernen aanrollen, met vooral op zondag 31 december mogelijk veel wind. De westcirculatie wil voorlopig van geen wijken weten.

Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag dinsdag 26 december 2017


 • Weerbeeld: zonnige perioden, maar vooral na de middag ook kans op lokale buien.
 • Maximumtemperatuur: 7°C
 • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: betrokken met regen. Er kan 2 tot 5 mm neerslag vallen.
 • Temperatuur: minima rond 4°C.
 • Wind: 4 à 5 Bft uit Z. Tegen de ochtend neemt de wind in kracht af.


Morgen woensdag 27 december


 • Weerbeeld: vaak zwaarbewolkt met soms een korte opklaring. Het eerste deel van de dag is het overwegend droog, maar vanaf de namiddag vallen er buien.
 • Temperatuur: maxima rond 7°C.
 • Wind: eerst 3 à 4 Bft uit de zuidelijke sector. Daarna wordt het tijdelijk vrijwel windstil, omdat we ons in de depressiekern bevinden. Rond 17u (het kan een uurtje vroeger of later zijn) neemt de wind plots toe tot 6 Bft uit NW, met rukwinden tot 70 km/u. Tegen middernacht is de wind opnieuw afgenomen tot 4 Bft.

Donderdag 28 december 


 • Weerbeeld: vrij zonnig, met een kleine kans op een winterse bui.
 • Temperatuur: minima rond 2°C, maxima rond 5°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit W.


Vrijdag 29 december 


 • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken. Eerst valt er sneeuw, die tijdelijk kan blijven liggen. Mogelijk ontstaat er in onze omgeving een tijdelijk sneeuwdek van een paar centimeter. De temperatuur begint geleidelijk te stijgen, de sneeuw gaat over in regen en het sneeuwdek dooit weer weg.
 • Temperatuur: minima rond -1 à -2°C. Middagtemperatuur rond +1 à +2°C. 's Avonds loopt de temperatuur verder op tot +7°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit Z, na de middag ruimend naar W.


Zaterdag 30 december


 • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen. Het wordt extreem zacht voor de tijd van het jaar.
 • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 13°C.
 • Wind: 4 à 5 Bft uit WZW.

Verdere vooruitzichten (zondag 31 december tot en met donderdag 4 januari)

De westcirculatie blijft op volle toeren draaien. Het is wisselvallig en soms winderig. De aangevoerde luchtmassa wordt opnieuw iets kouder (of beter gezegd: iets minder zacht). De maxima liggen op Nieuwjaar nog rond 9°C,  daarna meestal rond 6 à 7°C. De kans op nachtvorst is erg klein.


Kans op natuurijs


Er vormt zich voorlopig geen natuurijs.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...