vrijdag 15 december 2017

De ene noordwester is de andere niet

Zowel morgen zaterdag als maandag zal de wind in onze omgeving uit het noordwesten waaien. Toch krijgen we een totaal ander weerbeeld. Morgen is het aan de koude kant en vallen er enkele winterse buien. Maandag is het regenachtig en zacht voor de tijd van het jaar, ondanks de noordwesten- tot noordenwind. Dat kan merkwaardig lijken, maar een blik op de weerkaarten maakt meteen veel duidelijk.

Morgen zien we een complexe depressie boven Scandinavië liggen, terwijl het Azorenhoog een wig heeft uitgebouw naar Ierland. Het resultaat is een noordwestelijke stroming die maritiem polaire lucht aanvoert, afkomstig van de Noorse Zee. De luchtmassa is koud, vooral op grotere hoogte. Door de koude bovenluchten en het relatief warme zeewater is de lucht onstabiel en ontstaan er buien.

Zaterdag voert de noordwestenwind koude polaire lucht aan.


Maandag is het hogedrukgebied van de Azoren doorgeschoven richting Spanje, terwijl de depressie boven Scandinavië grotendeels is opgevuld. De wind komt bij ons nog altijd uit het noordwesten, maar de aanvoer van maritiem polaire lucht is afgesneden. De aangevoerde luchtmassa komt, met een ommetje over de Britse Eilanden, eigenlijk van subtropische breedtegraden. Uiteraard is deze lucht veel zachter, ook op grotere hoogte. Een frontaal systeem, gevuld met deze warme lucht, zorgt voor regenachtig en zacht weer.

Maandag voert de noordwestenwind subtropische lucht aan.


Vanaf dinsdag breidt de hogedrukkern zich verder uit naar onze omgeving. We krijgen dan droog weer, maar of we ook de zon te zien krijgen, is nog maar de vraag. In de winter gaan hoge luchtdruk en grijs weer vaak hand in hand. De zon heeft immers niet genoeg kracht om mist en lage wolken, die ontstaan onder de subsidentie-inversie, weg te branden.

Op de langere termijn lijken we eerst op de noordoostelijke flank van het Azorenhoog terecht te komen, nadien lijkt de kans op een westcirculatie vrij groot te worden. De kans op winterweer is bijgevolg klein.

Tot slot nog een dienstmededeling: sinds gisteren heb ik weer een weerstation in Drongen-Baarle waarvan de gegevens terug te vinden zijn op internet. Klik hier of op het icoontje in de rechterkolom (als u op de PC dit blog bekijkt) voor de actuele waarnemingen.


Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag vrijdag 15 december 2017


  • Weerbeeld: vaak zwaarbewolkt, met nu en dan een winterse bui.
  • Maximumtemperatuur: 5°C
  • Wind: zwak (1 Bft) uit de zuidelijke sector.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: vanavond is het wisselend bewolkt, maar droog. In het tweede deel van de nacht vergroot de kans op een lokale winterse bui of sneeuwbui. Op de plaatsen waar de hevigste buien vallen, kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen.
  • Temperatuur: minima waarschijnlijk rond 0 à -1°C.
  • Wind: eerst zwak (2 Bft) en later zwak tot matig (2 à 3 Bft) uit N tot NW.


Morgen zaterdag 16 december


  • Weerbeeld: zon en winterse buien wisselen elkaar de hele dag af. In de nacht van morgen op zondag wordt het droog.
  • Temperatuur: maxima rond 4 à 5°C.
  • Wind: 3 Bft uit W tot NW.

Zondag 17 december


  • Weerbeeld: eerst is het vrij zonnig en droog. In de loop van de dag wordt het zwaarbewolkt tot betrokken en vanaf de avond valt er wat regen of motregen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht (1 à 3 mm).
  • Temperatuur: minimum rond 0°C. De maxima van 7°C worden pas tegen middernacht bereikt.
  • Wind: 2 Bft uit W, krimpend naar ZZW en toenemend tot 4Bft.



Maandag 18 december


  • Weerbeeld: eerst zwaarbewolkt met wat lichte regen of motregen. Na de middag blijft het droog en verschijnen er opklaringen. 
  • Temperatuur: ochtend- en middagtemperatuur rond 8 à 9°C, 's avonds daalt het kwik dankzij de opklaringen tot 3°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit W, ruimend naar NNW.


Dinsdag 19 december


  • Weerbeeld: lage bewolking en eventueel ook mist kunnen hardnekkig zijn, maar het blijft de hele dag droog.
  • Temperatuur: minima rond 1°C (-1°C bij brede opklaringen, +3° bij veel bewolking), maxima meest waarschijnlijk rond 7°C (maar een stuk lager bij eventuele hardnekkige mist).
  • Wind: eerst 1 Bft uit W, later 2 Bft uit ZW.

Verdere vooruitzichten (woensdag 20 december tot en met zondag 24 december)

Eerst krijgen we rustig, droog en vaak grijs hogedrukweer. De maxima liggen meestal rond 8°C en de kans op nachtvorst is klein (maar niet uitgesloten bij brede opklaringen). Later in de periode komen we waarschijnlijk meer onder de invloed van lagedrukgebieden. We maken dan de meeste kans op licht wisselvallig en vrij zacht weer. Er is een kleine kans (30 procent) op een wat kouder weertype met lichte nachtvorst en wat winterse neerslag.


Kans op natuurijs


Er vormt zich voorlopig geen natuurijs.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten