maandag 30 januari 2017

Winter keert voorlopig niet terug

Sinds het weekend zijn we terechtgekomen in een zachte zuidelijke tot zuidwestelijke stroming. De winter heeft zich teruggetrokken tot boven het oosten van Europa. Ook in Scandinavië is het momenteel veel zachter dan normaal. Voor echte diepvriestemperaturen moeten we dezer dagen al in Rusland zijn.

De temperaturen deze ochtend in Europa: de winter heeft zich teruggetrokken in het oosten.


Gangmaker van ons weer de komende dagen, is een Atlantische moederdepressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Die zorgt bij ons een groot deel van de komende week voor een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming, met de aanvoer van zachte, maritieme lucht. Morgen dinsdag bouwt het Russische hogedrukgebied eventjes een uitloper uit richting het zuiden van Scandinavië. In combinatie met een ondiepe randdepressie die van de zuidelijke Noordzee via Nederland naar Duitsland trekt, zorgt dat ervoor dat de wind bij ons heel eventjes naar het oosten ruimt. Dat merken we aan de temperatuur, die een paar uur lang wat lager ligt (tussen de +2 en +5°C), maar tegen morgenavond zitten we alweer volop in de zachte lucht. In de nacht van dinsdag op woensdag blijft het kwik stijgen, tot +9°C.

Donderdag zien we een diepe depressiekern (965 hPa) ten westen van Ierland. Met een stevige zuidenwind wordt dan lucht van subtropische oorsprong naar Vlaanderen aangevoerd. De maxima lopen donderdag op tot 13°C.

Ook vrijdag blijven we nog in deze zuidelijke stroming, maar als we de verwachtingskaarten van verschillende weermodellen bekijken, dan zien we opvallende verschillen. Het Britse UKMO berekent een secundaire depressiekern boven de Golf van Biskaje, met een stormachtige wind boven het westen van Frankrijk. Het Amerikaanse GFS-model zit op dezelfde lijn en berekent deze kern boven Bretagne, met eveneens veel wind boven het westen van Frankrijk.
In de operationele berekening van het Europese ECMWF-model is deze kern nergens te bespeuren. In plaats van een kleine kern, zien we daar boven heel Frankrijk een ruim gebied met wijd uiteenlopende isobaren en dus helemaal geen storm, maar integendeel vrijwel windstil weer boven het westen van Frankrijk.
Daaruit blijkt maar weer dat zelfs op relatief korte termijn de verwachtingen sterk uiteen kunnen lopen, met uiteraard gevolgen voor het weer op de langere termijn.

Maar als we kijken naar de grootschalige ontwikkelingen op de lange termijn, dan lijkt het er sterk op dat de druksystemen niet meteen op een gunstige plaats komen te liggen om de winter snel bij ons terug te krijgen.
Het ensemblegemiddelde van het eps van ECMWF toont een duidelijke voorkeur voor een diep lagedrukgebied tussen IJsland en Ierland en een stevig hogedrukgebied boven Rusland. De aanvoer zou dan bij ons overwegend zuidwestelijk blijven. De kans op vorst of andere winterse toestanden is volgens dit eps de komende dagen heel erg klein.
Uiteraard blijft dit een gemiddelde en is het nog altijd mogelijk dat we de komende dagen toch evolueren naar één van de meer extremere verwachtingen. Daar zullen we het van moeten hebben als we ook in februari nog eens de schaatsen willen onderbinden op natuurijs.

Het ensemblegemiddelde van ECMWF voor dinsdag 7 februari ziet er niet meteen winters uit.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten