dinsdag 24 januari 2017

Mist en lage wolken blijven nog even spelbreker

Net zoals gisteren, wordt het vandaag een vrij lastige dag voor het ijs. Na een nacht met nauwelijks vorst (minima rond het vriespunt), loopt het kwik vandaag op tot +3 of +4°C. Het dauwpunt ligt overdag rond +1 à +2°C. Er komt dus opnieuw water op het ijs te staan. De totale afsmelt blijft wel binnen de perken. Het ijs op diepere plassen en vaarten blijft in elk geval volstrekt onbetrouwbaar. Alleen op erg ondiepe vennen en ondergelopen weiden kan je hier en daar het ijs op. Daar riskeer je immers alleen een paar natte voeten als het ijs het begeeft.

De weerkaart van deze middag. Een hogedrukgebied van De Golf van Biskaje tot het noorden van Duitsland bepaalt ons weer.


Ons weerbeeld wordt momenteel bepaald door een hogedrukgebied waarvan de kern langzaam van Bretagne naar het noorden van Duitsland trekt. Dat betekent dat de vochtige lucht de komende 48 uur heel geleidelijk vervangen wordt door drogere, continentale lucht.

Komende nacht blijft er in westelijk Vlaanderen nog veel lage bewolking en mist hangen, veel meer dan er enkele dagen geleden was voorzien. Dat betekent dat het kwik niet diep kan wegzakken. In Oost- en West-Vlaanderen schommelen de minima rond het vriespunt, of vriest het hooguit een graadje. Verder naar het oosten, vooral dan in Limburg, kan het wel uitklaren en kan het matig vriezen.

Morgen starten we de dag in westelijk Vlaanderen met mist en lage bewolking. In de loop van de dag komt de zon tevoorschijn. De wind is naar het zuidoosten gekrompen en voert wat koudere en drogere lucht aan. De maxima liggen rond +2°C en het dauwpunt zakt in de loop van de dag naar -4°C. De kwaliteit van het ijs zou dus was beter moeten zijn dan vandaag, maar de schaatsmogelijkheden blijven uiteraard nog altijd erg beperkt.

In de nacht van morgen op overmorgen (woensdag op donderdag) is het helder. Eindelijk wordt het weer eens wat kouder, met minima rond -5°C in de omgeving van Gent. Donderdag is het de hele dag zonnig. De zuidoostelijke wind neemt wat in kracht toe, tot 3 Bft. De aangevoerde lucht is vrij koud en droog. De maxima liggen rond 3°C, maar het ijs blijft er vrij goed bijliggen. Donderdag wordt de beste dag om nog eens de schaatsen onder te binden op ondiepe vennen en ondergelopen weiden. Het ijs op dieper water blijft onbetrouwbaar.

Vrijdag ligt de kern van het hogedrukgebied boven Oekraïne. Bij ons ruimt de wind daardoor van het zuidoosten naar het zuiden. Storingen blijven nog uit de buurt. In de nacht van donderdag op vrijdag is het nog helder, waardoor de temperatuur zakt tot -3°C. Mogelijk komt er tegen vrijdagochtend al wat bewolking binnendrijven. In dat geval begint de temperatuur al in de loop van de nacht te stijgen. Vrijdag overdag voert de zuidenwind duidelijk zachtere lucht aan. De maxima lopen op tot +9°C en dat is uiteraard veel te hoog. Schaatsen wordt in de loop van vrijdag overal onmogelijk.

Vanaf zaterdag ruimt de wind verder door naar het zuidzuidwesten tot zuidwesten. We komen in gematigde maritieme lucht terecht. Het blijft voorlopig nog droog, maar 's nachts vriest het niet meer en overdag liggen de maxima rond 8°C. De ijsvloer dooit verder weg.

Verdere vooruitzichten

Een terugkeer van het vrij koude weertype lijkt er niet meteen in te zitten. De stroming blijft waarschijnlijk zuidelijk tot zuidwestelijk. De polaire straalstroom blijft wel vrij zuidelijk lopen. Dat betekent dat ook de depressies een vrij zuidelijke koers volgen en dat de weerkaarten vrij snel naar een (licht) winterse situatie kunnen bijdraaien. De winter is zeker nog niet voorbij.
Maar voorlopig is er dus op middellange termijn van winterweer nog geen sprake. Van zondag tot en met donderdag 2 februari lijken we voorlopig het meeste kans te maken op een wisselvallig en zacht weertype, met maxima meestal rond 7°C en minima rond 4°C. De kans op vorst tijdens de nachten is kleiner dan 10 procent.

De pluim van deze ochtend: vanaf vrijdag is een zacht weertype veruit het meest waarschijnlijk (bron grafiek: weerplaza.nl)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dorian en Gabrielle druppelen uit boven ons hoofd

Zowel morgen woensdag als vrijdag krijgen we een beetje regen en wat wind te verwerken. Alles behalve uitzonderlijk, ware het niet dat het t...