maandag 16 januari 2017

Onzekerheid vanaf woensdag blijft

Een korte update bij het bericht hieronder van zaterdag, dat grotendeels blijft gelden.

De onzekerheid in de temperatuursverwachting vanaf woensdag blijft groot. Dat heeft te maken met de exacte positie van de hogedrukas de komende dagen. Blijft die vlak ten noorden van ons, dan blijven we nipt in droge, continentale en vrij koude lucht. In dat geval krijgen we nog brede opklaringen en kan het 's nachts matig vriezen. De maxima liggen iets boven het vriespunt.

Komt de wigas boven of vlak ten zuiden van onze omgeving te liggen, dan sijpelt er vochtigere zeelucht binnen en onstaat er veel gemakkelijker mist en/of lage bewolking. Vooral die bewolking tempert of verdrijft zelfs de vorst. De operationele berekening (rode lijn) komt met zo'n oplossing, waardoor  het kwik dag en nacht licht positief blijft. In dat geval ontstaat er uiteraard geen ijsvloer.

Op de lange termijn toont de pluim een duidelijke verzachting, maar laat ons eerst maar eens de komende dagen afwachten.
(Hieronder de pluim voor de regio Zuidoost-Nederland, omdat die in deze situatie het meest relevant is voor onze omgeving.)

(Bron grafiek: weerplaza.nl)

(Bron ijspluim: winterplaza.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...