zondag 22 januari 2017

Beperkte schaatsmogelijkheden, ook nog de komende dagen

Er is vandaag op heel wat plaatsen in Vlaanderen voorzichtig geschaatst. Dat was meestal op ondergelopen weiden en ondiepe poeltjes. De Kraenepoel in Aalter is vandaag enkele uren vrijgegeven, want het ijs was dik genoeg. In de loop van de namiddag kwam er helaas opnieuw een schaatsverbod, omdat het ijs aan de opstapplaats begon te verbrokkelen (bron: Radio 2 Oost-Vlaanderen).

De Kraenepoel in Aalter deze middag: een paar uur lang open voor schaatsers (foto: Stefan De Baets)


Die zwakke plekken langs de kant zijn een bekend fenomeen bij dit soort zonnig kwakkelweer. Overdag dooit het licht en door de zonnestraling warmt op ondiepe plaatsen de bodem op. Die bodem geeft zijn warmte af aan het water erboven, waardoor het ijs aan de kanten langs onderen afsmelt.
Daarbij komt nog dat iedereen vaak op dezelfde plek op en af het ijs stapt, waardoor de belasting op die plek groter is. En op de foto's die Radio 2 postte op de sociale media, zag ik op de Kraenepoel ook veel wandelaars op het ijs. Ook die belasten het ijs veel meer dan schaatsers. Wandelaars zijn immers veel trager en blijven daardoor langer druk uitoefenen op dezelfde plek. Ze kunnen zich ook veel minder snel uit de voeten maken als het ijs begint te scheuren. Daardoor is wandelen op dun ijs ook veel gevaarlijker dan schaatsen op datzelfde ijs.

De komende dagen blijft het net koud genoeg om die beperkte schaatsmogelijkheden in stand te houden. Waar je vandaag veilig kon schaatsen, zal dat de komende dagen normaal gezien ook mogelijk zijn. Waar het ijs vandaag nog niet sterk genoeg was, zal daar helaas weinig bijkomen. Dat ijs blijft dus onbetrouwbaar.

Morgen maandag vriest het 's ochtends in de omgeving van Gent een graad of 5 (update 23/01: de bewolking kwam al vrij vroeg binnen. Nadat het kwik rond 22u al tot -4° was gezakt, liep het daarna weer op tot 0 à -1°C). In tegenstelling tot de vorige dagen, krijgt de zon het veel moeilijker. Nevel, mist en lage wolken domineren een groot deel van de dag het weerbeeld. Daardoor blijft het ook langer koud in Oost-Vlaanderen. Als de mist blijft hangen, is een ijsdag mogelijk.

De verwachte minima voor morgenochtend volgens het Harmonie-weermodel (bron: weerplaza.nl)


Mist en lage wolken temperen wel de vorst in de nacht van maandag op dinsdag. Veel kouder dan -1°C wordt het dan waarschijnlijk niet. Het kan tot dinsdagnamiddag duren voor de zon weer tevoorschijn komt. De maxima liggen dinsdag rond 3 of 4°C.

In de nacht van dinsdag op woensdag klaart het opnieuw uit, waardoor de minima opnieuw rond -4° à -5° liggen. Dat zou woensdagvoormiddag voor vrij goede schaatscondities moeten zorgen. Overdag loopt het kwik op tot +4°C. Er is wel één belangrijk verschil met vandaag: de lucht is vochtiger en het dauwpunt ligt een pak hoger, rond 0°C. Het ijs kan het woensdagnamiddag dus lastiger krijgen.

Donderdagochtend vriest het nog eens flink, met minima rond -5°C. Overdag is het zonnig, bij maxima rond 4°C. De dauwpunten zijn opnieuw een stuk lager dan op woensdag. Donderdag kan dus opnieuw een vrij goede schaatsdag worden, vooral dan voor de middag.

Vrijdagochtend zou schaatsen ook nog altijd moeten lukken, maar dan lijkt het uit met de pret. Er steekt een matige zuidenwind op en de maxima klimmen naar +7 of +8°C. Zelfs met een dauwpunt van -8°C wordt dat te hoog. Maar we bouwen het nodige voorbehoud in. Mogelijk wordt de verzachting de komende dagen nog wat uitgesteld en kunnen we dit mini-schaatswintertje nog een beetje rekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dorian en Gabrielle druppelen uit boven ons hoofd

Zowel morgen woensdag als vrijdag krijgen we een beetje regen en wat wind te verwerken. Alles behalve uitzonderlijk, ware het niet dat het t...