donderdag 26 januari 2017

Algemene dooi vanaf morgen

De lage bewolking was de voorbije dagen veel hardnekkiger dan de weermodellen hadden voorzien. Het inschatten van het weerbeeld in de grenslaag blijft bijzonder moeilijk in geval van hoge luchtdruk. Omdat de lage wolken ook vannacht boven het westen van België bleven hangen, zakte het kwik niet al te diep weg. Gelukkig voerde de zuidoosenwind wel wat transportkoude aan, zodat de minima op de meeste plaatsen tussen -2 en -3°C. Dat bleek voldoende om bijvoorbeeld de Kraenepoel tijdelijk weer open te stellen voor schaatsers. Wie nog het ijs op wil, zal dat trouwens vandaag of morgenochtend moeten doen. Vanaf morgenmiddag voert de zuidenwind zachte lucht aan en is het uit met de (beperkte) schaatspret.

Dit soort ijspluim ziet een schaatser liever niet, maar helaas: het is niet anders! (Bron: winterplaza.nl)


De combinatie van de lichte vrieskou en de drogere lucht, zorgt ervoor dat er vandaag donderdag hier en daar weer kan worden geschaatst, op plaatsen waar dat zondag en maandag ook het geval was. Komende nacht gaat het opnieuw licht vriezen. Morgenochtend waait de wind uit het zuidoosten en blijven de condities nog heel eventjes goed, maar het hogedrukgebied dat ons de voorbije week licht winters weer bezorgde, trekt verder naar het oosten. De wind ruimt daardoor naar het zuiden en neemt in kracht toe. Er komt gevoelig zachtere lucht onze richting uit en tegen morgenmiddag is het kwik al opgelopen tot 8°C en dat is meteen het begin van de algemene dooi.

In de nacht van vrijdag op zaterdag blijft de temperatuur ruim positief en vanaf zaterdagnamiddag kan er ook wat lichte regen vallen. Zondag valt er veel meer regen, bij maxima rond 7°C. We zijn dan in een zuidwestelijke stroming terecht gekomen, gegangmaakt door een hogedrukgordel van de Azoren tot het zuiden van Rusland en lagedrukgebieden boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Met een dergelijke drukverdeling maakt winterweer bij ons geen enkele kans.

Begin februari lijkt de straalstroom vrij zuidelijk te gaan liggen, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat dit tot winterweer zal leiden. We maken de meeste kans op de aanvoer van lucht van maritiem polaire oorsprong. Het blijft dan wisselvallig en zacht, met maxima meestal rond 9°C en minima rond 5°C. De kans op nachtvorst is vanaf zaterdag tot en met 4 februari verwaarloosbaar klein.

Het ensemblegemiddelde van ECMWF voor volgende week vrijdag: met een moederdepressie in de buurt van Ierland maakt winterweer bij ons voorlopig geen kans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eerste vooruitzichten voor het weekend

Laat ons het komende weekend even bekijken met een zweefvliegbril op. Het hogedrukgebied boven de Noordzee dat momenteel nog zorgt voor pr...