maandag 23 januari 2017

Slechte dag voor het ijs

Vandaag was niet zo'n beste dag voor het ijs. Het begon eigenlijk gisteravond al. Onder een heldere hemel was de temperatuur rond 21u al gezakt tot -4°C. Maar toen trok de hemel al dicht boven Oost-Vlaanderen en op een mum van tijd steeg het kwik weer richting vriespunt. De rest van de nacht schommelde de temperatuur rond 0°C.

Een foto van deze middag: door de hoge luchtvochtigheid en maxima rond 2 à 3°C kwam er veel water op het ijs.


Ook de luchtvochtigheid was hoog, dat bleek uit de nevel en mist die zich vormden. Tegen deze middag was de temperatuur opgelopen tot 2 à 3°C. De combinatie van de positieve luchttemperatuur met de hoge luchtvochtigheid liet zich meteen gelden: er kwam water op het ijs. Daarmee is weer aangetoond dat het voor schaatsers beter +4°C kan zijn bij zonnig en kurkdroog weer, dan bewolkt en/of mistig bij +0,5°C en een hoge luchtvochtigheid. In het eerste geval houdt het ijs zich vrij goed, in het tweede geval zie je de kwaliteit meteen achteruit gaan.

Smeltend ijs verliest een deel van zijn draagkracht. Vooral aan de scheuren wordt het dan problematisch. Bij "droog" ijs hecht het ijs in de scheuren nog vrij stevig aan elkaar, bij nat ijs smelt het ijs ook in de scheuren en worden dat echte zwakke plekken.

Vannacht koude put
Vannacht trekt een zogenaamde "koude put" over ons land: een depressie op grotere hoogte, gevuld met koude lucht. Dat gaat lokaal gepaard met wat neerslag. Ten oosten van de lijn Antwerpen-Brussel zou dat volgens de modellen sneeuw zijn, ten westen van deze lijn (aanvriezende) regen. Grote hoeveelheden neerslag worden niet verwacht, maar modellen hebben soms wat moeite met deze koude putjes. De progtemps van het WRF-model bijvoorbeeld toont voor de regio van Gent vannacht geen smeltlaag. Als er neerslag valt, zou het volgens dit model ook sneeuw kunnen zijn. De minima vannacht liggen rond het vriespunt.

Morgen blijft het de hele dag wisselend bewolkt, met kans op een licht buitje. De maxima liggen rond +5°, het dauwpunt rond +3°C. Opnieuw een slechte dag voor het ijs dus. Schaatsen is morgen ten stelligste af te raden.
In de nacht van morgen op overmorgen klaart het uit. De minima liggen rond -2°C. Vraag is maar of dat voldoende laag is om het ijs te laten herstellen van de twee dooidagen. De dauwpunten blijven woensdag in elk geval negatief, onder een stralende zon liggen de maxima rond +3°C.

Donderdagochtend vriest het matig, rond -5°C Mogelijk wordt donderdagvoormiddag dus het beste ogenblik om deze week nog eens te schaatsen. Doe dat in elk geval op plaatsen waar het water niet dieper is dan een halve meter. Elders blijft het ijs volstrekt onbetrouwbaar!
Vanaf vrijdag zijn de verwachtingen vrij onzeker. Morgen volgt een uitgebreidere bespreking van het weer op de middellange termijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...