zaterdag 14 januari 2017

Betere kaarten voor Vlaanderen dan voor Nederland

De weermodellen berekenen vanaf maandag nog altijd een koude periode met vorst, maar zijn daarin net iets minder enthousiast dan de voorbije dagen het geval was. Maandag ontwikkelt het Azorenhoog een uitloper naar het zuiden van Scandinavië, waardoor er koudere landlucht vanover het afgekoelde Europese continent naar onze omgeving stroomt. Vanaf dinsdag lijkt de hogedrukkern zich niet boven Scandinavië, maar vlak ten noorden van onze omgeving te vestigen. Woensdag zien we de kern boven de Britse Eilanden, met een uitloper naar Centraal-Europa. Dat maakt het allemaal een beetje kantje-boordje wat betreft de aanvoer van winterkou.

Dinsdag ligt de hogedrukkern vlak ten noorden van onze omgeving


Dit is trouwens wel een scenario waarbij Vlaanderen beter af is dan Nederland. Zolang de wigas ten noorden van ons ligt, blijven we in de (vrij koude) landlucht vertoeven. Onze Noorderburen maken veel sneller kans op een westelijke of noordelijke component, waardoor er zachtere zeelucht binnensijpelt.

Wat betekent dat nu concreet? Vanaf maandag krijgen we droog en vrij koud winterweer. Maandag vriest het op veel plaatsen in Vlaanderen licht, overdag liggen de maxima rond +3 of +4°C. Dinsdag lijkt voorlopig de koudste dag te gaan worden in onze omgeving. 's Ochtends ligt het kwik rond -7°C, overdag rond het vriespunt.

Ook woensdagochtend vriest het matig in het Gentse, met minima opnieuw rond -7°C. Maar stilaan beginnen de 2 mogelijke scenario's zich af te tekenen in de berekeningen. Ofwel blijven we in de koude landlucht, met maxima onder het vriespunt, ofwel sijpelt er langzaam vochtigere zeelucht binnen waardoor de bewolking toeneemt en de vorst tempert. De koude variant lijkt voor Vlaanderen nog te overheersen.
Donderdag laat de hoofdberekening van het Europese model de zachtere lucht doordringen tot westelijk Vlaanderen, met positieve temperaturen. Een groot deel van de andere berekeningen laat de vorst wel aanhouden. Het klassieke "afwachten wie er gelijk krijgt" lijkt dan opnieuw begonnen. Voorlopig is er een grote kans dat het zeker 's nachts licht tot matig blijft vriezen.

Kort samengevat: voor liefhebbers van koud en droog vriesweer is er zeker nog hoop. Sneeuw valt er vanaf maandag niet te verwachten. En de kans op winterkou is groter voor Vlaanderen dan voor het noorden van Nederland.

De ijspluim ziet er iets minder gunstig uit dan eergisteren, maar biedt nog altijd mogelijkheden (en is beter dan die van het noorden van Nederland!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...