zaterdag 21 januari 2017

Weinig gunstige vooruitzichten

De voorbije dagen is er hier en daar in Vlaanderen op natuurijs geschaatst, meer bepaald op enkele ondiepe ondergelopen meersen en erg ondiepe poeltjes. Op grotere en diepere vijvers, poelen, plassen en meren is het ijs nog volstrekt onbetrouwbaar. Helaas zal dat de komende dagen weinig of niet veranderen. Het kwakkelweer houdt nog een tijdje aan, maar overdag wordt het nèt iets te zacht en 's nachts vriest het niet hard genoeg om de ijsvloer behoorlijk te doen aandikken. Hooguit komt er nog een centimeter of twee bij de komende dagen, daarna lijkt de kans op dooi sterk te vergroten.

De weerkaart van de voorbije nacht: 


Het vrij koude weertype hebben we nog altijd te danken aan een Europees hogedrukgebied, met een uitloper naar de Britse Eilanden. Als er al een stevige ijsvloer had gelegen, is dit soort weertype ideaal om het ijs in stand te houden en levert het prachtige schaatsdagen op: zonnig, weinig wind en niet al te koud, terwijl de schaatsvloer door de droge lucht vrijwel intact blijft. Jammer genoeg ligt er nu nog te weinig ijs om hiervan te kunnen profiteren.

Morgen trekt het hogedrukgebied zich wat verder terug naar het oosten, zodat de wind bij ons naar het zuiden ruimt. De lucht is nog droog. Onder een heldere sterrenhemel koelt het tegen morgenochtend af tot -6°C, of lokaal zelfs nog wat kouder. Onder een blakende zon klimt het kwik overdag naar +4°C.
Maandag ontstaat er een tweede hogedrukkern, boven het Kanaal. De wind valt dan grotendeels weg bij ons. We kunnen dan wel te maken krijgen met nevel en mist. In dat geval komt het kwik maandag overdag nauwelijks boven nul, na een nacht met minima rond -4°C.
Nevel, mist en lage wolken temperen de vorst in de nacht van maandag op dinsdag. Het blijft bij lichte vorst, allicht rond -1 of -2°C. Dinsdag overdag zou de zon weer wat terreinwinst boeken, bij maxima rond 4°C.

Woensdag schuift ook de nieuwe hogedrukkern door naar het oosten. In eerste instantie is dat goed nieuws. Het wordt opnieuw helder, met woensdagochtend minima rond -4°C en maxima rond +4°C, een beetje hetzelfde weer als dit weekend. Maar vanaf donderdag lijkt het er op dat de hogedrukkern te ver wegtrekt en we in een strakke zuidelijke stroming terecht komen. Die voert gevoelig zachtere lucht aan. Vanaf vrijdag vriest het 's nachts nog nauwelijks en lopen de maxima op tot 7°C of hoger. Dat zou meteen het einde betekenen van deze wat koudere periode. De winter afschrijven, doen we absoluut nog niet. Een nieuwe koudere periode in de loop van februari blijft uiteraard nog altijd tot de mogelijkheden horen.

IJsdikte
Omdat het vannacht lokaal matig gaat vriezen, groeit de ijsvloer op ondiep, stilstaand water de komende nacht 1 tot 2 centimeter aan. Maandagochtend kan daar nog een centimetertje bij komen, maar daarna stabiliseert de aangroei. Vanaf vrijdag begint de ijsvloer dan weg te dooien. Grootschalige schaatsmogelijkheden zitten er dus niet in. Waar de voorbije dagen op ondergelopen meersen is geschaatst, blijft dit allicht tot komende vrijdag mogelijk.

De "ijspluim" voor het zuiden van Nederland (bron: winterplaza.nl)Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...