zaterdag 12 november 2011

Tijdelijk wat nachtvorst

Begin volgende week kan het 's nachts hier en daar lichtjes vriezen, maar voor de rest zijn er weinig of geen aanwijzingen die duiden op aankomend winterweer. Ook ander extreem weer, zoals najaarsstormen of langdurige regenval, lijkt voorlopig niet op het programma te staan. De kans is vrij groot dat we in de tweede helft van november te maken krijgen met vrij vriendelijk herfstweer, met temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar.


Momenteel ligt er een stevig hogedrukgebied boven Oost-Europa. De kern (1040 hPa) situeerde zich om 12utc boven de Baltische staten. Boven de Atlantische Oceaan liggen twee depressies: eentje voor de kust van Portugal, de andere ten zuiden van IJsland. Tussen beide systemen staat een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming die zachte continentale lucht aanvoert.
Morgen breidt het hogedrukgebied zich uit naar het zuiden van Scandinavië en IJsland, waardoor de stroming meer naar de oostelijke sector krimpt. Met een juiste voorgeschiedenis zou dat - ook al in november - koud winterweer kunnen opleveren. Dat is nu niet het geval. Op grotere hoogte is de lucht erg zacht: morgen maar liefst +10°C op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte). Er is ook geen koude "plaklaag" aan de grond die naar ons toe kan stromen. In vrijwel heel Oost-Europa liggen de maxima dezer dagen ruim boven +5°C.

Maandag en dinsdag komt in deze situatie weinig verandering. De kern van het hogedrukgebied ligt dan boven het zuiden van Zweden en Noorwegen; de kerndruk is afgenomen tot 1025 hPa. De bovenluchten in onze omgeving blijven erg warm, aan de grond koelt de luchtmassa lichtjes af. In de nachten van maandag op dinsdag en van dinsdag op woensdag kan het in Vlaanderen plaatselijk lichtjes vriezen in de thermometerhut. Aan de grond is de vorst vrijwel algemeen. Overdag ligt het kwik rond +10°C. Het is met andere woorden erg aangenaam najaarsweer.







Een bel met koude lucht stroomt woensdag uit boven Rusland. Deze koude lucht kan ons niet bereiken.
 Aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied stroomt vanaf maandag een bel met koude lucht uit over het uiterste noorden van Scandinavië en later ook Rusland. Daar wordt het winters, maar die koude lucht kan ons niet bereiken, want vanaf donderdag zakt het hogedrukgebied opnieuw weg richting Balkan. Het verspert daarmee vakkundig de weg van Koning Winter in een eventuele opmars naar het westen. We moeten vanaf dan onze blik weer richten op de Atlantische Oceaan, want we komen onder de invloed van een depressie ten westen van Ierland. Dat doet bij ons de bewolking opnieuw toenemen, waardoor het 's nachts niet meer afkoelt en de lichte nachtvorst weer verdwijnt. Veel neerslag wordt er voorlopig niet verwacht.

Als we er het EPS bijnemen, zien we dat de kans op winterweer op de langere termijn niet bijster groot is. De meeste leden gaan op de termijn van +240u voor een vrij noordelijk gelegen westcirculatie, met hogedrukgebieden boven de Azoren en het zuiden van Europa. Slechts een viertal van de 50 EPS-leden tekenen hogedrukinvloed ten noorden van onze omgeving, met min of meer winters weer tot gevolg. Van zaterdag 19 november tot en met dinsdag 22 november maken we de meeste kans op vrij rustig, licht wisselvallig herfstweer met nu en dan wat regen, maxima rond of iets boven +10°C en minima rond +5°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten