maandag 7 november 2011

Hoge druk regeert, stilaan wat minder zacht

De komende week overheerst de invloed van hogedrukgebieden op het weer in onze regio. Eerst stroomt er nog relatief zachte lucht naar de Benelux, maar daar komt geleidelijk verandering in.
Momenteel ligt er een stevig hogedrukgebied (1040 hPa) boven Oekraïne, met een uitloper naar zuid-Scandinavië en de Noordzee. Daardoor stroomt vrij zachte en erg vochtige lucht uit het zuiden van Europa naar ons land, extra aangewakkerd door een depressie boven het westelijke deel van de Middellandse Zee. Deze depressie vult de volgende 48 uur op, waardoor de luchtdrukgradiënt, en bijgevolg ook de wind, wegvalt.De kern van het stevige hogedrukgebied verplaatst zich tegen donderdag naar de Oostzee en de Baltische staten. We komen dan in een zuidoostelijke stroming terecht, die veel drogere lucht aanvoert. Vanaf woensdag breekt het grijze wolkendek open en krijgen we de zon te zien.Komend weekend tekent zich een interessante ontwikkeling af op de weerkaarten. Het hogedrukgebied breidt zich verder uit naar het noordwesten en maakt zondag contact met een hogedrukgebied boven Groenland. Er ontstaat dan een blokkade boven de noordelijke Atlantische Oceaan. We blijven in een continentale stroming, maar de aangevoerde luchtmassa koelt geleidelijk af. Aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied stroomt bovendien koude lucht uit het Noordpoolgebied uit naar Scandinavië en Rusland, waar de winter zich dan écht laat gelden.Wat voor gevolgen heeft dat alles nu voor het weerbeeld in onze omgeving?


Morgen (dinsdag) is het eerst nog grijs en valt er zelfs wat lichte regen. In de namiddag verschijnen er een aantal opklaringen. Het maximum van vandaag (10°C) is meteen ook het minimum voor komende nacht, want het kwik zakt nauwelijks. Morgen stijgt het kwik tot 14 à 15°C.


Ook woensdag, donderdag en vrijdag liggen de maxima rond 14 à 15°C, bijzonder hoog voor de tijd van het jaar. De zon schijnt dan volop en er is nauwelijks wind, zodat we kunnen genieten van enkele heerlijke najaarsdagen. De minima liggen rond 6 à 7°C. De heldere nachten zorgen dus nog niet voor vrieskou, daarvoor is de aangevoerde luchtmassa nog te zacht.


Dat zonnige weer houden we ook volgend weekend, maar vooral de nachten worden dan wat minder zacht. Het minimum ligt zaterdag rond 5°C, zondagochtend rond 3°C. De maxima blijven met 14°C (zaterdag) en 12°C (zondag) royaal boven de normale waarden voor de tijd van het jaar.


Als we er het EPS bijnemen, zien we de kans op nachtvorst begin volgende week toenemen tot 40 %. De mediaan van de 50 berekeningen voor het minimum ligt begin volgende week op +1°C. De mediaan voor de maxima daalt van 11°C op maandag tot 8°C op donderdag. Dat zijn normale tot iets te koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Het lijkt er dus sterk op dat we na komend weekend afscheid nemen van het erg zachte weer. Of dat ook de aanzet is tot (licht) winterse perikelen, zal later moeten blijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...