dinsdag 15 november 2011

Eerste vorstnacht van W2011-'12


Zoals verwacht, daalde het kwik in Drongen de voorbije nacht voor het eerst onder het vriespunt. Rond 4 uur vanochtend duidde de thermometer -1,2°C aan. Toen kwam het mistveld binnendrijven en steeg het kwik weer tot +1°C.
Elders in Vlaanderen werd het nog kouder, in de de Kempen plaatselijk tot -5°C. Een groot deel van de provincie West-Vlaanderen bleef de hele nacht in de mist steken. Daar bleef het kwik lichtjes positief.

Het verschil tussen mist en zon kan op kleine afstand voor grote temperatuursverschillen zorgen. In Drongen zaten we gisteren de hele voormiddag in de mist, pas na de middag kwam een schuchter zonnetje te voorschijn. Het gevolg was dat het maximum niet hoger kwam dan +8°C. Tien kilometer verderop, in Sleidinge, scheen de zon al van in de voormiddag. Daar klom het kwik tot 13°C.

Ook komende nacht zal het opnieuw vriezen, op de meeste plaatsen wordt het nog iets kouder dan de vorige nacht. Daarna is het tijdelijk afgelopen met de nachtvorst. Het hogedrukgebied trekt zich terug naar het oosten, waardoor de bewolking van Atlantische depressies tot onze omgeving kan doordringen. Regenen doet het weinig of niet. Echt winterweer staat voorlopig nog altijd niet op het programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...