vrijdag 25 november 2011

Nieuw PR voor Swings op 1500 meterDit weekend zijn er wereldbekerwedstrijden langebaan op de gloednieuwe en naar verluidt prachtige 400 meter-ijsbaan van Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Vandaag stond voor de heren de 1500 meter op het programma. Bart Swings trad aan in de B-groep. Hij deed het daarbij niet slecht. Met een tijd van 1'49"24 werd hij vierde in die groep. Een verbetering van zijn persoonlijk record en nog drie tienden boven het Belgische record van Bart Veldkamp (1'49"00).


De ijsbaan van Astana ligt op 340 meter hoogte: niet echt een laaglandbaan, maar zeker ook geen hooggelegen ijsbaan. We mogen er van uit gaan dat Swings het BR zal verbeteren bij zijn eerstvolgende wedstrijd op een hooggelegen baan. Daar is de luchtweerstand minder groot en zijn dus snellere tijden mogelijk. Ook Veldkamp vestigde zijn record op een hooglandbaan, in Calgary in 2001. Gezien de progressie die Swings maakt, is het volgens mij zelfs niet uitgesloten dat hij het record eerder al verbetert op zeeniveau. Waarom niet volgend weekend, op de wedstrijden in Heerenveen?


Ondanks deze prestatie blijft Swings op de 1500 meter voorlopig actief in de B-groep. Hij is nu eenmaal vooral een man van de lange adem. In de A-groep reden 19 van de 20 deelnemers sneller dan Swings. In totaal was hij in Astana dus goed voor de 23ste tijd op de 1500 meter.


Morgen zaterdag rijdt Swings in Astana wel in de A-groep op de 5000 meter. De wedstrijd begint om 12.15 uur. De live-stream van de NOS is jammer genoeg niet te bekijken in België. Om 17 uur zendt Studio Sport wel een uitgebreide samenvatting uit op Nederland 1.


De tussenstand is hier wel live te volgen op de uitstekende website van de Nederlandse schaatsbond KNSB, http://www.schaatsen.nl/.


(Bronnen: http://www.schaatsen.nl/, wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...