maandag 21 november 2011

Stadsgaten in de mist


Een berichtje van weerfotograaf Peter over zonneschijn in het centrum van Gent maakte er mij attent op: er waren deze namiddag opvallende "stadsgaten" te zien in het mistveld dat een groot deel van de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen bedekte.
Het gebeurt wel vaker dat grote steden als eerste de zon zien schijnen, terwijl het rond die steden nog erg mistig kan zijn. Op de satellietbeelden zijn ze dan te zien als donkere eilandjes in een witte deken. Dat komt omdat in de grote stedelijke centra de temperatuur vaak wat hoger ligt en - door het vele beton en asfalt - de lucht er wat droger is. De combinatie van deze twee factoren zorgt ervoor dat de lucht in het stadcentrum niet meer verzadigd is en de mist bijgevolg oplost.
Op de satellietfoto zijn duidelijk de steden Gent, Antwerpen, Mechelen en Roeselare te herkennen. De grotere opklaring in de Westhoek, vlak bij de Franse grens, is geen stadscentrum. Daar is een andere verklaring voor: het zijn de toppen van het West-Vlaamse Heuvelland, waaronder de Kemmelberg. Die zijn tussen de 100 en 150 meter hoog en staken vanmiddag boven de scherpe temperatuursinversie uit.Foto hieronder: op het webcambeeld van de Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent van deze middag is de cirkelvormige opklaring in het mistveld boven het stadscentrum goed te zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...